Jag har jobbat med djur. Det var en tidig sommar, lite för tidigt för mig som är oftast medvetslös på morgonen. Efter detta så blev det affärsjobb, tidningsutdelning och jobb på ålderdomshem. Jag har även varit dagbarnvårdare. Och jobbat för Postverket.
  Och självklart i sjukvården …

Alla dessa fantastiska möten med olika människor är helt enkelt underbara att tänka på. Kommer alltid att tänka på den morgonen när en boende hade tappat ut sin ögonprotes och jag skulle ligga på golvet för att försiktigt fiska upp den, för att sedan rengöra och till råga på allt sätta in den där den skulle sitta. ,Jag hade aldrig gjort eller lärt mig detta, men manen sa lugnt och samlat: ”Det här gör vi tillsammans”. Efter ett bra tag satt protesen i ögat och jag var överlycklig. Jag minns också när två gubbar skulle sätta på kaffe i en panna utan vatten mitt i natten. Då gällde det att vara uppfinnesrik. Och jag tänker på olika våldssituationer som man hamnat i, med olika slut. Och på jobbiga avslut för både gamla och unga som man stöter på i vården i livets slutskede.
  Tänk om varje vårdpersonal fick möjligheter till att få förtroendeuppdrag i ett politiskt parti, eller fackliga uppdrag. Tänk vilka egenskaper som finns …

Så du jobbar på natten?
  ”Japp”, brukar jag säga, ”och jag trivs helt otroligt bra med det jag gör just nu.” ”Men du håller på med politik också! Hur orkar du?”
  På kvällen börjar mitt pass redan i bilen där jag på kvällskröken löser saker som jag tänker borde göras något åt. Ibland stannar detta i huvudet och lägger sig där för att vänta på att huvudrollsinnehavaren ska ta tag i förslaget, eller så låter jag någon annan få förslaget. Huvudsaken att man får fram nya förslag så bollen sätts i rullning.
  När jag är framme på jobbet känns det oftast bra att starta med olika göromål som behöver göras. Att träffa jobbarkompisarna är inte helt fel. Överrapportering är en viktig del. Att få sitta ner, diskutera olika saker som har hänt och vad som kommer att hända personerna är viktig information. Vi går också runt boendet och ser över eller träffar boende för att bilda oss en uppfattning.
Rapportering är a och o. I vårdarbetet handlar det självklart om kvalitet.
Sedan jobbar man på till morgonen. Då kan man ha varit med om lite av varje. Man får aldrig glömma att personal på natten har många olika göromål. Ett av dessa är att försöka lugna upprörda känslor som oftast smyger sig på under natten. Och livets slut som gör sig påmint lite då och då. Då är det skönt att få hålla någon i handen …
Jag känner att man gör nytta, mer eller mindre förstås, men oftast det förstnämnda. Det är klart att det sliter mer på kroppen när man jobbar natt, det är inget att sticka under stol med. Det är hur viktigt som helst att sova både före ett pass och efter.
Just det, stegräknaren och jag är supervänner. 20 000 steg är inte ovanligt. Bra för hälsan, kroppen och humöret.
Ha det!