– Det är bra kvalité på utbildningen. Formen är perfekt när man har barn och familj, säger Madeleine Sköld från Surahammar som studerar till att bli omsorgspedagog.
  Utbildningen är inriktad för dem som vill arbeta med människor som har neuropsykiatriska diagnoser som autism eller utvecklingsstörning.

Studenten får fördjupade kunskaper i det neuropsykiatriska området och det finns ett starkt brukarperspektiv i utbildningen. Fokus ligger på ett pedagogiskt förhållningssätt och kommunikation.
  – Personer med psykisk funktionsnedsättning kan till exempel oftast inte berätta när de känner fysisk smärta. Studenterna lär sig att tolka bruk­arnas signaler, säger Kerstin Löfgren, utbildningsledare och kursansvarig. 

Ett av målen med utbildningen är att höja kompetensen och locka fler att bli personliga assistenter. Efter slutförd utbildning kan studenten arbeta med  daglig verksamhet, särskilda boenden eller som personlig assistent. Arbetet återfinns inom den offentliga och privata sektorn som kommuner eller assistansbolag.
  På utbildningen läser studenten neuropsykiatri, social omsorg, pedagogik, alternativ komplimenterande kommunikation och sinnesstimulering. Det ingår även en praktikperiod som är förlagd på en arbetsplats. Eftersom det är en distansutbildning sker mycket av kommunikationen mellan elever och lärare via internet.
  – Vi har både webbföreläsningar och webbseminarier, säger Kerstin Löfgren.

Och bland studenterna är internetundervisningen populär.
  – Vi träffas i V-klass. Det är en slags Skypeformat. Vi kopplar upp oss mot ett seminarium varje fredag. Vi som pluggar tycker det är jättebra, säger Madeleine Sköld.
  Skulle du rekommendera andra att söka utbildningen?
  – Absolut, det gör jag redan nu, säger Madeleine Sköld.

Omsorgspedagog

Utbildning: Yrkeshögskoleexamen med inriktning neuropsykiatri.
Plats: Västerbergslagens utbildningscentrum, Smedjebacken.
Längd: 40 veckor. Sju veckor sker undervisning i Smedjebacken. Åtta veckor är praktik, så kallad LIA (Lärande i arbetslivet), som oftast sker i hemkommunen.
Förkunskaper: Omvårdnadsprogrammet eller barn- och fritid, eller motsvarande på komvux. Alternativt ett års arbetslivserfarenhet inom motsvarande områden.
Ansökan: Kursstart i månadsskiftet augusti-september. Ansökan görs senast i slutet av maj. Ansök på www.vbu.se