Esteri Lindskog i Tranemo kan inte annat än skratta åt hur tokigt hon betedde sig den där kvällen i februari. Hon är personlig assistent till en förlamad kvinna och förberedde sondmatning. Så kände hon hur hon blev dimmig i huvudet, gled ner på golvet och kunde bara röra en arm.
– Tänk om min kollega som är ny kommer och hittar mig död här, tänkte jag.
Esteri lyckades ändå ta kravla sig fram till telefonen och ringa sin man, men även kollegan som hon bad skulle komma tidigare.
– Sen åkte jag hem med min man och gick och lade mig. Först nästa morgon, efter att jag tvättat håret, ringde jag vårdcentralen…
Esteri blev omedelbart skickad till akuten, och opererades lite senare för en propp i halspulsådern.

Det här hände i februari. Sen dess har Esteri kämpat för att bli återställd. Biverkningarna från medicinerna är besvärliga och vissa dagar har hon väldigt ont.
– Då kan jag vara fruktansvärt trött och ha ont i huvudet.
Hon har fyllt 64 år och kan tänka sig att jobba kortare pass om hon blir bättre.
Esteri har sen många år tilläggsförsäkringen som Kommunals medlemmar erbjuds; ”Sjuk- och efterlevandeförsäkring”. Fast det kom hon inte ihåg.
– Men jag vet ju att vi har olika försäkringar genom facket och ringde sektionen och frågade. De sa att jag skulle kolla med Folksam, och det gjorde jag. Bara några veckor efter att jag fyllt i blanketter och skickat läkarintyg fick jag pengarna.
Vad har du använt dem till?
– Nya madrasser till sängen, nya trädgårdsmöbler – och så kommer jag och min man att göra något roligt, åka på en resa.

Som medlem i Kommunal får man en sjuk- och efterlevandeförsäkring om man inte säger nej. Det kostar mellan 50 och 125 kr i månaden, beroende på ålder. Det går också att medförsäkra make/maka.
Försäkringen ger bland annat en ersättning på 1500 kr efter 90 dagars sjukskrivning och en månadsersättning på 1500 kr i max 13 månader om man är helt långtidssjukskriven.
Vid allvarlig sjukdom som stroke, får man ett engångsbelopp på 30000 kr, och efterlevande får 120000 kr vid dödsfall. Mer information finns på www.kommunal.se.