När du sitter i en bilkö stiger den negativa stressen. Det beror på att du inte kan påverka situationen och känner brist på kontroll, enligt beteendevetaren Tomas ”stressdoktorn” Danielsson.
– Ta mobilen, ring och säg att du sitter fast. Det här är ett tillfälle när du faktiskt har alibi att komma försent, säger Tomas Danielsson.

Bilkön är en typisk situation som ger hjärnan möjlighet att stressa upp. Primitiva delar av hjärnan börjar styra om du försöker hitta en väg bort från kön utan att lyckas. Om det till exempel är en olycka i en tunnel så menar Tomas Danielsson att enda utvägen är att inse att du inte kan göra något.
– Gilla läget och vänd situationen till något lustfyllt som att lyssna på bra musik, säger Tomas Danielsson.

Vägsystemen i Sveriges storstäder inte byggda för så mycket bilister som finns i dag. En liten störning som ett kraftigt regn kan därför få stora konsekvenser, enligt Dick Gahnberg som är projektledare på Trafikverket.
– Stockholmarna får vänja sig vid den här situationen om de inte tänker om och åker fler i samma bil eller börjar åka kollektivt, säger Dick Gahnberg.

Ett stopp på en plats som Norra länken eller Essingeleden skapar snabbt köer långt ut på anslutande vägar. Utan trafik skulle Peters bilfärd ta ungefär 20 minuter. Vid ett tillfälle satt han i kö nästan en och en halv timme på vägen till jobbet.
– Man är helt maktlös, man kan inte göra någonting. Det är bara att sitta där och ringa och säga – Det går inte! säger Peter Näslund.
Men oftast utnyttjar Peter Näslund tiden i bilkö för att arbeta. Han ringer elever och ibland pratar han med deras föräldrar.
– När jag ska se till att eleverna har kommit upp på morgonen kan jag göra det via telefon, så det är en fördel. Dessutom är det lättare att hantera mobilen när det är stopp, säger Peter Näslund.

 

Id: Peter Näslund

Namn: Peter Näslund
Yrke: Elevsamordnare på Rissneskolan och Lövströms gymnasium
Ålder: 41
Familj: Fru och ett barn
Resesätt: Bil Stuvsta - Sundbyberg

Tips för att slippa stress i bilkön

Inse att du inte kan påverka situationen
Ring och tala om att du sitter fast
Lyssna på musik
Blunda och njut
Lyssna på trafiken i P4 för att ta reda på vad som hänt
Passa på att ringa samtal
Använd tiden till att vila och varva ner
Kör tidigare än du behöver
Åk kommunalt, cykla eller gå vissa sträckor