M: Tvångsanslut alla till a-kassan
Det bästa vore att ha en arbetslöshetsförsäkring som alla måste vara med i. Ingen som arbetar ska kunna välja att slippa betala avgiften till försäkringen.
Det säger Tomas Tobé, Moderat och ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
Moderaterna anser att lösningen på krisen för a–kassan är att tvinga alla att vara med i den. Socialdemokraterna säger nej men vill sänka avgiften och höja ersättningen till de arbetslösa
Den statliga utredning som utreder a–kassans framtid diskuterades vid ett seminarium under Almedalsveckan. Ett av uppdragen för utredningen är att titta på möjligheten att ersätta a–kassan med en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring som eventuellt kan slås ihop med sjukförsäkringen.
Moderaterna vill ha en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, även om det svider i partiet att detta kan uppfattas som att de vill ha en skattehöjning för dem som arbetar och som nu valt att inte vara med i a–kassan. Omkring 1,7 miljoner av Sveriges 5 miljoner löntagare står utanför a–kassan.
– Det är ett problem så många inte är med. Jag tycker inte att detta ska vara ett frivilligt val. Alla borde vara med. Jag förstår inte varför det ska vara en skillnad jämfört med sjukförsäkringen, säger Tomas Tobé.
Han säger att han bara har hört en invändning mot detta förslag. Och det är att facken riskerar att tappa medlemmar om kopplingen till a–kassan försvinner.
– Det tror inte jag stämmer. Kopplingen mellan fack och a–kassa är inte så stark längre, säger han.
Patrik Björck (S) vill a-kassan ska vara frivillig och ha kvar sin koppling till fackföreningarna.
Patrik Björck, Socialdemokrat i arbetsmarknadsutskottet, håller inte med. Han vill att a–kassan ska ha kvar sin koppling till facken och att det ska vara frivilligt att vara med.
– Det avgörande för att få fler att vara med i a–kassan är avgiftens storlek och villkoren för att få ersättning. Dessutom vill vi kombinera detta med en kraftfull arbetsmarknadspolitik som gör det lättare att få arbete, säger han.
Patrik Björk menar att a–kassan och ersättningen till de arbetslösa är viktig för att stärka facken och förhindra lönedumpning.
Under seminariet redovisades kritik från forskare, ekonomer, fackliga företrädare och andra som menar att dagens a–kassa är ett misslyckande och inte fyller sitt syfte för den arbetslinje som regeringen vill föra.
I dag är det bara en tredjedel av de arbetslösa i a–kassan som har rätt till a–kasseersättning, på grund av regeringens hårdare regler. Och av dessa är det bara fyra procent som får ersättning som motsvarar 80 procent av den tidigare inkomsten.
Forskning visar samtidigt att det inte finns ett samband mellan dåliga villkor för de arbetslösa och att dessa snabbare skaffar sig ett nytt jobb. Men de som är arbetslösa tar jobb till högre lön än annars om villkoren i arbetslöshetsersättningen är så goda nog att de inte känner pressen att ett jobb med hur låg lön som helst.
Regeringens beslut att avgiften till a–kassan ska variera med hur hög arbetslösheten är inom a–kassan drabbar främst kvinnorna, enligt forskare och ekonomer.
Detta på grund av att kvinnor ofta är lågavlönade och arbetar inom branscher med hög arbetslöshet, vilket leder till att många av dem inte anser sig ha råd att vara var i a–kassan.
Tomas Tobé tycker att det är utmärkt att allt fler löntagare har en inkomstförsäkring vid sidan av a–kassan, antingen genom sitt medlemskap i facket eller privat.
Men det är inget alternativ för IF Metalls medlemmar. Det skulle bli för dyrt.
– En sådan försäkring skulle kosta förbundets medlemmar 1 000 kronor i månaden för att garantera att de får ut 80 procent av inkomsten i ersättning vid arbetslöshet, säger Olle Åkerlund, kassaföreståndare i IF Metalls a–kassa.
Han tycker inte att en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring löser några problem. Enligt honom är det villkoren i försäkringen som är avgörande.
För IF Metalls medlemmar är det också en stark koppling till a–kassan. Det går inte att vara medlem i förbundet utan att också vara med i a–kassan, även om det går bara vara med i a–kassan men inte i facket.
Vid seminariet i Almedalen, som ordnades av A–kassornas samorganisation (SO) deltog även Irene Wennemo som är huvudsekreterare i den statliga utredning som ska se över arbetslöshets– och sjukförsäkringen.
Hon sa att reglerna för arbetslöshetsersättningen är för krångliga och att de måste ses över.
Utredningen ska vara klar om två år. Irene Wennemo hoppas och tror att det ska gå att finna en politisk kompromiss om detta som Moderaterna och Socialdemokraterna kan enas om.