Allt fler företag begränsar tiden på städning för att spara pengar. KA lät Kommunals städerska Mona Zephir prova om det går att städa en toalett på 60 sekunder.
– Jag tycker inte att en minut räcker för att städa en toalett, säger Mona Zephir.


På exempelvis ISS
i Falkenberg har en städerska 60 sekunder på sig att städa vissa skoltoaletter. När Mona Zephir städar en lite större toalett på Kommunal tar det 3 minuter och 50 sekunder. Mona provar att städa en liten toalett på en minut. Hon skyndar sig, men känner sig stressad och hinner inte klart.
–  Det är jätteviktigt att det blir rent överallt för att inte sprida bakterier. Speciellt i skolor där det finns många barn som håller i kranar och handtag, säger Mona Zephir.
Rupesch Kumar är lektor i ergonomi på Luleås Tekniska Universitet. Han har forskat om just toalettstädning.
– Det är ett problem att man vill spara tid och pengar på städning. Du stressar städarna, säger Rupesch Kumar.

Han menar att det i snitt tar en minut att städa en toalett men att det beror på storleken och på hur smutsig toaletten är. För att kunna sätta en snittid på en specifik toalett behöver man ta tid på städningen i en vecka och sedan ta fram ett medelvärde.
– När jag har intervjuat städare är tid det största problemet och det är svårt att göra rent på kort tid. Det har inte blivit rent när jag har kollat, säger Rupesch Kumar.
Toaletter som inte blir rena ökar risken för infektionsspridning. Områden där händer kommer åt som handtag, kakel och kranar är typiska smittspridare. Om man nyser i handen och sedan tar i något är det stor risk att någon annan också bli förkyld.
– Det vanligaste är att framförallt att tarminfektioner sprider sig, men vinterkräksjukan kan också smitta på det sättet, säger Ingvor Petersson som är smittskyddssjuksköterska på Smittskydd Stockholm.

På 60 sekunder hann Mona fylla på pappershanddukar, torka av kran och en del av handfatet, borsta med rengöringsmedel i toalettstolen och tömma papperskorgen. Hon hann däremot inte fuktmoppa, spola toaletten, torka handtag och spegel. Hon hann inte heller torka av handdukshållare, toapappershållare eller kaklet på de platser där händer lätt kommer åt. Något som tog extra tid på grund av den stressade situationen var att byta påse i papperskorgen. Det tog 27 sekunder.
– Andra kanske har en annan typ av papperskorg och sparar tid, säger Mona Zephir.
Trots att papperskorgen tog nästan en halv minut hann Mona bara torka klart handfatet och göra rent toalettstolen när vi la till den tiden. Forskaren Rupesch Kumar berättar dessutom att just papperskorgen är ett moment som ofta tar lång tid. Men problemet brukar vara överfulla korgar med papper som har ramlat på golvet.

Detta hann Mona på en minut

Detta ska städas Räckte tiden till?
Torka dörrhandtag och dörrlås NEJ
Rengör handfat och kran JA
Torka väggen kring handfat NEJ
Avfläcka och putsa spegel NEJ
Rengör toalett in- och utvändigt
(Hann halva)
NEJ
Töm papperskorgen och sanitetspåsen JA
Påfyllning av muggar, tvål, papper JA
Torka av väggarna NEJ
Fukttorka golvet NEJ