Han hänger väskan med pistolen över axeln och drar. Ulrik är facklig företrädare för utkörarna på en bryggeridepå. Ryktet går om nedläggning. ”Den stora nödvändigheten”, som den påtvingade nedläggningen kallas, står för dörren.
Men klubbordföranden ger sig ut på en resa. Han lämnar fru, son och arbetskamrater.

Boken är spännande som en thriller och tangerar verkliga händelser. Över hela världen slåss facket mot inhyrning, utflyttning och nedläggning. Och det har också Ulrik gjort.
Men han blir besatt av att avslöja att arbetsgivaren håller på med kriminella affärer. På det sättet ska han komma åt en chef som kränker sina anställda. Löntagarkonsulten och ombudsmannen har börjat tänka som företaget och då går det åt helvete för arbetarna.

Författaren är reporter på Livs tidning Mål & Medel. Han har stora kunskaper om utkörarnas arbetsmiljö och om bryggeribranschen. Det gör att han kan leka med schabloner och skildra fackliga företrädare som både goda, engagerade familjefädrar och halvkriminella fegisar.
Samtidigt varvas händelserna med poetiska inslag. Under en rätt grå verklighet finns poesin. Det behövs mer poesi i facket.

Berättelsen om Ulrik och om ombudsmannen Arnes letande är fascinerande. Den letar sig ner i Europa, ut till skumraskaffärer, svartsprit, mutbara tulltjänstemän och droger. En manlig värld skildras med kvinnor som hålögda väntar på män som inte dansar. Eller är kvinnan känslokall småfet 40-årig lärare, som Ulriks fru beskrivs av en man.

I USA har desperata, kränkta anställda skjutit sina chefer under lång tid tillbaka. En brevbärare sköt sin närmaste arbetsledare i mitten av 1980-talet och ytterligare 13 personer. Det startade en epidemi av mord inom posten som sedan spred sig till andra yrkesgrupper.
Riktar Ulrik sin pistol mot bryggeriägaren och trycker av? Boken är svår att lägga ifrån sig. Måste veta hur det går.