Varje år delar Europeiska arbetsmiljöbyrån ut pris till olika arbetsmiljöprojekt. Årets pris går till åtta projekt som höjer säkerheten på en arbetsplats. Brandstationen i Skellefteå är den enda svenska pristagaren med projektet Friska brandmän. Stefan Magnusson på Räddningstjänsten drog igång projektet.
– Jag har alltid varit intresserad av arbetsmiljö och inget annat yrke har så ojämn arbetsmiljö som brandmän. Ena dagen är arbetsmiljön förträfflig och nästa dag är den katastrofal, säger Stefan Magnusson.

När flera brandmän på stationen i Skellefteå hade fått allvarliga sjukdomar, bland annat cancer, började Stefan Magnusson läsa forskningsrapporter inom området. Han kunde koppla ihop sjukdomarna med en dålig arbetsmiljö och bestämde sig för att göra brandmännen friskare.
– Vi vill sprida kunskap till brandmän och skapa nya beteenden som ger bättre hälsa.
Idag tar brandmännen i Skellefteå av sig sin utrustning direkt efter en insats och byter till torra och rena kläder. När de sedan är tillbaka på stationen har de en separat tvättmaskin där de tvättar rökskadade kläder. Alla arbetsmoment har en genomtänkt rutin.

Tävlingens jury skriver att Friska brandmän vinner ”för sitt skapande av säkra arbetsrutiner för brandmän”. Projektet är ett samarbete mellan Brandmännens riksförbund, Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting.
– Vi valde samarbetets väg för att det går snabbast. Är man på rätt humör är det inte särskilt svårt, säger Stefan Magnusson.