Sedan Socialstyrelsen i juni upphävde sina föreskrifter om skyddsåtgärder för personer med demens, har ovissheten inom vården varit stor om vad som gäller.

Svenskt Demenscentrum, som är ett statligt kompetenscentrum, har bland annat kartlagt hur vanligt det är med skydds- och tvångsåtgärder i demensvården.
En enkät har gjorts med kommunernas medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS). Enligt utredare Lars Sonde, forskare och sjukgymnast i botten, är slutsatsen att cirka 20 till 25 procent av de boende idag omfattas av skyddsåtgärder.
– Men det spretar väldigt mycket så det är svårt att ge en exakt bild av läget, säger han till Kommunalarbetaren.
Kunskapen hos personalen är ofta en viktig faktor, enligt Lars Sonde.
– Generellt är det så att det som uppfattas som problem blir mindre om personalen känner till hur dementa personer fungerar och vad som krävs i deras omvårdnad.

Sjuksköterskorna har också fått ge förslag på hur de tycker att skyddsåtgärderna bör användas. Men Lars Sonde understryker att rapporten inte kommer att utformas som ett lagförslag.
Det finns redan ett lagförslag från 2006 om regler för skyddsåtgärder inom demensvården. Remissinstanserna var positiva, men det fanns också kritiska röster från anhörigorganisationer som uttryckte en oro för att legalisera tvång.
– Vi försöker ge ett ytterligare underlag till det betänkandet. Det är ingen enkel sak. Men som det är idag tvingas personalen ta till skyddsåtgärder, trots att de vet att det är olagligt. Det är helt galet, säger Lars Sonde.
Rapporten ska presenteras senast den sista oktober och regeringens lagförslag kan komma att läggas fram redan under hösten.