Hon har redan tagit del av hela beslutet och är mycket nöjd över den genomgång som Socialstyrelsen har gjort.
– Nu har vi slagit dom på fingrarna för alla år som det har varit underbemannat och politikerna inte har gjort något.
Kommunen har redan utlovat fler tjänster, men än så länge har enheten Viken, där Elisabet Swills arbetar bara fått en på ökning med en 30 procentig tjänst.
– Men nu gäller det att hålla i det här. Jag hoppas att fler sätter ner foten i andra kommuner också, att det här ger ringar på vattnet för våra äldre är värda så mycket mer.

Det var efter det uppmärksammade inslaget i SVT:s Uppdrag Granskning i början av september som Socialstyrelsen beslutade göra en inspektion i Piteå. Sedan myndigheten i somras slog fast att det är förbjudet att låsa in dementa, även som skyddsåtgärd, har dock frågan diskuterats livligt runt om i landets kommuner där osäkerheten är stor om vad som gäller.

I tv-programmet visade äldre som irrade omkring halvnakna i korridoren utan tillsyn. Andra var inlåsta på sina rum utan möjlighet att larma. Socialstyrelsen anser att den bild som gavs i programmet är riktig och kräver att inlåsningen ska upphöra och att bemanningen förbättras.
– Inlåsningen är allvarlig, men också bristerna i ledningsystemet, säger Socialstyrelsens sektionschef Anne Vaher som lett granskningen.
Socialnämnden i Piteå saknar helt arbetssätt för att upptäcka och åtgärda fel och brister i verksamheten. Och trots larm från personalen har politikerna ändå inte gjort något åt situationen.
– Här har man låtit personalen själva ordna bemanningen och schemat och så ska det inte gå till.

Socialstyrelsen beskriver att personalen på demensenheten Viken på Öjagården låser de gamlas lägenhetsdörrar klockan 21 på kvällen. Något trygghetslarm har de inte eftersom de inte anse kunna hantera det. Att demenssjuka lämnas ensamma under stora delar av natten utan möjlighet att kalla på hjälp är oacceptabelt, anser Socialstyrelsen.

Hade det varit acceptabelt om det fanns larm?
– Nej en dement person kan ju ofta inte sköta ett larm, men det finns olika typer av demens så där måste man också göra en individuell bedömning, säger Anne Vaher.
Hur mycket mer personal som krävs för att inlåsning inte ska krävas, vill myndigheten inte säga något om.

Undersköterskorna i Piteå säger att det då skulle krävas många många fler händer.
– Det är upp till kommunen själva att avgöra rätt bemanning och presentera en lösning, säger Anne Vaher.
Socialnämnden ska senast den 1 december redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att komma till rätta med bristerna.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:none; mso-hyphenate:none; text-autospace:ideograph-other; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:Tahoma; mso-font-kerning:1.5pt;}

När får man låsa

Socialstyrelsen skriver i beslutet att det "aldrig kan anses förenligt med god vård" att lämna de boende inlåsta på natten.
Men det är okej om den gamla själv kan öppna dörren, eller omedelbart få hjälp av personal att komma ut.
Om personen samtycker är det därför tillåtet med ett så kallat hotellås, som bara kan låsas från insidan.

Att låsa ytterdörren till ett boende är också lagligt. Men det får inte vara ett lås som är för svårt för de gamla att få upp.
Ansvariga i kommunen måste göra individuella riskbedömningar efter varje äldres behov.