Det är opinionsinstitutet Synnovate som frågat väljarna om hur och varför de har röstat som de har gjort. På frågan om vad väljarna uppfattat att partierna pratat om under valrörelsen, var det fler som tyckte att Socialdemokraterna (35 procent) hade lyft frågan om jobben än vad Moderaterna (27 procent) gjort.
Men väljarna tyckte samtidigt att S-politikerna pratat mer skatter (16 procent) än välfärd (12 procent).
– Skatterna kommer oerhört högt upp för Socialdemokraterna om man jämför med tidigare val, säger Nicklas Källebring, analytiker på Synnovate.

13 procent uppfattade att partiet pratade om sjukförsäkringen. Flera fackligt förtroendevalda har efter valet riktat kritik mot att de rödgröna försummat centrala fackliga områden som a-kassan och sjukförsäkringen.
– Jag tror inte det hjälper att stå och peka finger på varandra nu. Men det är klart att hade vi gjort tillräckligt bra ifrån oss hade valresultatet inte sett ut som det gör, säger Ibrahim Baylan efter seminariet.

Men du tror inte det var ett strategiskt misstag att prata mycket skatter och pensioner?
– Det får vår kriskommission titta på. Och jag ser framför mig att fackföreningsrörelsen deltar i det arbetet.

Har ni varit rädda för att utmålas som bidragspartier?
– Nej, det tycker jag inte. En stor del av vårt reformutrymme i den budget vi lagt går till att reformera a-kassa och sjukförsäkring och det är en politik som vi står för och som vi är stolta över. Men att vi inte lyckades nå fram med detta är helt uppenbart.

Fler slutsatser från undersökningen är att de rödgröna har tappat en betydande andel väljare över blockgränsen. Men en majoritet av de rödgröna väljarna vill att samarbetet ska fortsätta även i opposition. Sett till hur många väljare som tycker att de olika partiledarna gjort ett gott intryck under valrörelsen, klarar sig Mona Sahlin bättre än Göran Persson gjorde, även om siffran är låg – 8 procent.

Nicklas Källebring tycker också att undersökningen visar att Alliansen denna gång vann på egna meriter snarare än på ett missnöje med socialdemokratin.
Moderaterna ses inte längre som ett parti som vill genomföra stora förändringar. Där har Fredrik Reinfeldt lyckats med att plantera bilden av sitt parti som statsbärande.
– Det står också klart att om vi fått ett val som handlade om arbetslösa och sjuka, hade vi fått en mycket jämnare utgång, säger Källebring.

Fler män röstade

Valdeltagandet var i år större bland män (86 procent) än bland kvinnor (83). 2006 var det bara 78 procent av männen som röstade.
Det var fler arbetare
som röstade i årets val (78 procent), men fortfarande hade tjänstemännen högre valdeltagande (94 procent).
20 procent av väljarna uppgav att de bestämde sig så sent som sista helgen innan valet. 2006 var siffran 24 procent.
Viktigaste frågan för väljarna var sysselsättningen (23 procent), följt av sjukvård (19) skola/utbildning (19). För S-väljare låg sjukvården i topp, för moderata väljare sysselsättningen.

Källa: Synnovate