Vilka är de, packet i klackarna, som visserligen då och då svinar ner, men också kan skapa elektrisk stämning på fotbollsmatcher?
Den frågan vill Hagström, Johansson och Jurell försöka besvara. Alla tre är och/eller har varit engagerade själva i och runt AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys fotbollsklackar. Det ger berättelsen styrka, men kan samtidigt belasta i fall man vill nå ut, utanför ”fotbollsnördkulturen”. Men som det står i början: ”Det vi vill berätta är historien, av och för dem som varit och är med.”

Fotbollsklackarna växte fram tidigt 70-tal. Att boken bara handlar bara om Stockholmslagen kanske avskräcker en del, men den svenska klackkulturen började i Stockholm. Så det vore oundvikligt, för vem som helst som vill beskriva fenomenet, att ta avstamp i huvudstaden.
Allt började med Tipsextra i teve. Inte långt efter premiären på det populära programmet på lördagarna, med början på Hammarbys matcher, ville några åskådare inte vara sämre än engelsmännen de hört på teven, utan brast ut i sånger och hejaramsor.
Svensk klackkultur var född.

Vi får läsa om ramsorna, supporterölen, supporterklubbarna, glädjen, sorgen, passionen och så våldet och hatet.
Möjligen, kan man invända att det sistnämnda behandlas lite översiktligt med tanke på att det är det som nästan alltid tas upp i massmedierna. Å andra sidan är ju klackarna så mycket mer och betyder så ofantligt mycket för en fotbollsmatch och det är den berättelsen detta är.

Bildmaterialet är rikligt och fantastiskt, särskilt för dem som var med. Fördomsfritt tar boken oss med på en resa i modern ungdomshistoria. Anekdoter, fakta och intressanta reflektioner samsas i en fin mix.
Det slås tidigt fast att människorna i klackarna skiljer sig från den ”vanliga” publiken, vilket varit något av kittet för dess framväxt. Och som skribenterna påpekar har säkert kärnorna i de tre Stockholmslagens klackar mer gemensamt med varandra än vad de har med resten av publiken i deras egna lag.

Det enda jag saknar är spelarna. Att låta en eller flera spelare berätta om vad stödet betyder, hur relationen till klackarna är o s v, hade tillfört en hel del.