– Vi har kanske fattat först nu vilken stor grej det var. Det är våra medlemmar som har fått fixa det själva med sitt schema, vi har väl varit för flata, säger Agneta Nilsson.

Agneta Nilsson och Annalena Eriksson.

Agneta Nilsson och Annalena Eriksson.
Foto: Erik Holmstedt

Hon är vice ordförande för ­Kommunal i Piteå och trots 30 år i äldreomsorgen kände hon bara för att grina efter att ha sett TV-inslaget om Öjagården.
Piteå har gått från en personaltäthet på 1,2 anställda per boende 1994 till 0,75 idag. 2008 krävde Kom­munal förgäves att kommunen skulle skjuta till drygt 14 miljoner kronor till äldreomsorgen. Vid förhandlingar med ledningen har Kommunal lämnat en bilaga med protester, berättar Annalena Eriksson.
– Men kanske måste vi ta till nya metoder, till exempel prata om de anhörigas reaktioner för att de ska lyssna, säger hon.

Agneta Nilsson har
tagit illa vid sig av kritiken mot att hon skulle sitta på dubbla stolar.
– Jag har aldrig nånsin svikit Kommunal i mitt uppdrag. Jag har tänkt att jag redan reserverat mig via Kommunal, men i fortsättningen ska jag reservera mig varje gång även i fullmäktige.
Huvudskyddsombudet Tomas Lindström har nu krävt att arbetsledarna gör en risk- och konsekvensanalys för personalen på Öjagården. Nästa steg blir sannolikt en anmälan till Arbetsmiljöverket.