– Vi skulle haft lite demonstrationer i frågan, jag har inte sett några protester över huvud taget. Och där får fackförbunden rannsaka sig själva och fråga sig vilket fokus man har haft på frågan, säger Sven-Erik Österberg till Kommunalarbetaren.

KA har sökt LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist, som är den i ledningen som är ansvarig för facklig-politiska frågor, men hon har inte tid i valrörelsens slutspurt. I stället bemöter LO:s valledare Jonas Wall kritiken.
– Både partiet och LO har gjort vad man har kunnat för att lyfta frågorna om a-kassan i valrörelsen, säger han och undviker att gå i polemik med Österberg.
– De borgerliga partierna är inte intresserade av a-kassefrågan och då blir det heller ingen debatt om den, säger Jonas Wall.

Men han håller med om att det borde ha varit stora demonstrationståg på Stockholms gator i protest mot, inte bara a-kasseförändringarna utan också mot till exempel Lex Laval, lagen som begränsar rätten till fackliga stridåtgärder för att få utländska företag att teckna kollektivavtal i Sverige.
Enligt Österberg tar knappt ens de arbetslösa LO-medlemmarna upp frågan om a-kassan när han är ute på valturné
– Inte ens i Olofström, där det finns en massa arbetslösa metallare, lyfte man frågan.

Är det fackens fel menar du?
– Nej men om man har missnöjda medlemmar så måste man se till att få upp det på agendan.

Så det är inte medvetet från er sida att inte prata så mycket om a-kassan av rädsla för att framstå som det bidragsparti Moderaterna anklagar er för att vara?
– Nej absolut inte. Jag tycker det borde vara revolution i medlemsleden. Regeringens förändringar av a-kassan är ju en av de värsta orättvisorna som har drabbat det här samhället.

Det låter som att du är besviken på LO?
– Nej men eftersom jag inte möter någon direkt ilska ute bland folk så måste frågan gå tillbaka till LO: varför reagerar inte medlemmarna hårdare?

Hösten 2006, efter maktskiftet, förekom flera demonstrationer. Varningar för politisk strejk, mot försämringarna, kom till och med. Men efter det har det varit ganska tyst. Namnlistor från de fackliga centralorganisationerna har lämnats in till arbetsmarknadsdepartementet i ett par omgångar men annars har protesterna uteblivit de sista åren.
– Jag vet inte om jag har något bra svar på varför det är så. Men ett skäl kan vara man aldrig får något gehör från Rosenbad, säger Jonas Wall.