I flera kommuner har personalen slagit larm om att nedskärningarna nu gått så långt att personalen tvingas låsa in de gamla dementa, ibland utan larm och möjlighet att göra sig hörda, för att klara att ta hand om alla. Frågan har väckts om det behövs en lagstadgad nivå för hur liten personalstyrkan får vara.
Socialstyrelsen har varit avvisande och varnat för att en sådan nivå lätt blir ett tak istället för ett golv.

Men Socialdemokraternas välfärdspolitiska talesperson säger nu att läget är så allvarligt det kan krävas lagstiftning.  
– Jag har tidigare varit väldigt tveksam till att lagstifta om minimibemanning, men jag måste säga att jag håller på att ompröva det därför att vi nu ser vilka besparingar man har gjort ute i omsorgen och vad det har lett till, säger hon till Sveriges Radio.

De nya resurser som de rödgröna vill satsa om de vinner valet, måste enligt Ylva Johansson gå till att anställa mer personal.
– Vi går inte till val på någon ny lagstiftning men jag ger besked är att vi vill styra tydligare än vad vi hittills har gjort, säger hon i intervjun.
Piteås kommunalråd socialdemokraten Peter Roslund säger till SVT:s Nordnytt att beslut om nya tjänster togs redan i maj i år. Kommunen startar nu med rekryteringen av 15 nya anställda som ska börja efter nyår. På sikt kan det enligt Roslund bli 30 tjänster, men till det finns ännu ingen finansiering.  

– Fantastiskt!, kommenterar Kommunals vice sektionsordförande i Piteå, Agneta Nilsson.
Men tillägger att med sex stora boenden plus hemtjänst så är det verkliga behovet långt mycket större.
– Egentligen är 15 tjänster en droppe i havet om man tittar på vårdtyngden med alla de multisjuka äldre som vi tar hand om som var och en kanske ibland kräver 3 personal. Men det här är ju en början, det visar att de prioriterar rätt.
Ni är också mitt i en valrörelse. Känns det konstigt att kampanja för Socialdemokraterna när de styr Piteå och beslutar om personalnedskärningarna?
– Det är svårt. Det är ju inte kommunen enbart som bestämmer hur mycket pengar de har att röra sig med. Och oppositionen är inget bättre. De enda som protesterat är egentligen Vänsterpartiet.