S-ledaren Mona Sahlin och partiets välfärdspolitiska talesperson Ylva Johansson vill om de rödgröna vinner valet införa en ”Lex Jörg”.
Jörg Teichert är en 56-årig läkare från Dalarna som efter att i många år ha arbetat med strokepatienter själv drabbades för fyra år sedan. Efter en tids rehabilitering klarar han nu att arbeta 75 procent.

Men för resterande tid nekar Försäkringskassan honom sjukersättning. I enlighet med regeringens skärpta sjukregler har han istället uppmanats att säga upp sig och söka ett nytt jobb på heltid.
– Jörgs berättelse illustrerar det absurda i att man inte får ta någon individuell hänsyn i besluten, det går emot arbetslinjen, sade Ylva Johansson på en presskonferens på fredagen.
Hon hävdar att det troligen är många fler än Jörg Teichert som tvingas säga upp sig från sina deltidsjobb, trots att de har nedsatt arbetsförmåga.

Socialdemokraterna vill avskaffa den automatiska prövningen av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. Istället utlovas sjuka en individuell prövning om de kan ta ett lämpligt arbete som finns ”på en verklig arbetsmarknad”. Den som fortfarande anses ha nedsatt arbetsförmåga, ska kunna erbjudas ”en långvarig ersättning på deltid” som inte ska omprövas av Försäkringskassan.
Enligt Ylva Johansson finns ett förslag från regeringens utredare Anna Hedborg som kan bli aktuellt.
– Hon talar om att också väga in individens ”försörjningsförmåga” och det är något som vi vill titta på.

Förslagen om att ta bort prövningen mot hela arbetsmarknaden, ingår i de rödgrönas gemensamma valmanifest och Ylva Johansson medger att ”Lex Jörg” egentligen inte är någon nyhet.