Alla LO-förbund har avtal om en frivillig sjuk- och efterlevandeförsäkring med Folksam. Sjukförsäkringen är mycket populär och tre av fyra Kommunalare har valt att betala till den.
När de nya sjukreglerna infördes 2008 fick färre rätt till ersättning från Försäkringskassan, och det ledde också till kortare ersättningsperioder. De fastlagda tidsgränserna i den så kallade rehabiliteringskedjan påverkade i sin tur fackets sjukförsäkring eftersom det för att få ut pengar från den krävs att du är beviljad sjukpenning, sjukersättning eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan.
– Åtstramningen gjorde att väldigt få kom upp i karenstiden som var ett år och därför har vi beslutat ändra reglerna, säger Christer Landelius på Folksam.

Från och med nyår kortas karenstiden. Den tid man får vänta på att få ersättning blir nu istället 6 månader. Det är också den tidpunkt i en sjukskrivning då många får sin ersättning ifrågasatt av Försäkringskassan.
Men Kommunal och Folksam räknar ändå med att regeländringen kommer att innebära att dubbelt så många får rätt till ersättning jämfört med tidigare.
2009 fick 2500 kommunalare ersättning för långvarig sjukskrivning. totalt betalades 22 miljoner kronor ut.
– Vi vet att våra medlemmar som är sjukskrivna ofta är det längre än sex månader, säger Ulrika Lundgren, ansvarig för medlemsförsäkringar på Kommunal.

Ersättningsnivån varierar mellan förbunden. För Kommunals medlemmar är ersättningen efter karenstiden 1500 kronor per månad i 13 månader. Det är en förlängning med en månad jämfört med tidigare. Nytt är också att den försäkrade redan efter tre månader har rätt till ett engångsbelopp på 1500 kronor.
Förändringarna innebär ingen höjning av premien.
– Eftersom utfallet inte varit så stort som vi tänkt, finns pengar kvar i försäkringen, säger Ulrika Lundgren.

Sjuk- och efterlevandeförsäkringen, som är Kommunals livförsäkring, ger en månatlig ersättning på 1500 kronor efter en karenstid på sex månader.
Försäkringen är en frivillig tilläggsförsäkring och ingår inte i fackmedlemskapet.
Förutom ersättningen för långvarig sjukskrivning består försäkringen av ytterligare två delar.
Vid allvarlig sjukdom, som till exempel en stroke, ges ett engångsbelopp på 30 000 kronor.
Vid dödsfall får den försäkrades anhöriga ett belopp på 120 000 kronor.
Kostnaden för försäkringen varierar efter ålder, från 50 kronor per månad för de yngsta upp till maximalt 125 kronor.

Källa:
Kommunal