Rapporten kommer från Arbetarrörelsens tankesmedja och bakom den står bland annat Bo Jangenäs, tidigare chef för a-kassornas tillsynsmyndighet Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Han påpekar att nedrustningen av a-kassan i praktiken började redan på 90-talet, med frysta maxbelopp.
Men efter den borgerliga regeringens senaste försämringar anser han att läget är akut. Endast hälften av de arbetslösa får idag någon ersättning från a-kassan och studenter och deltidsanställda har helt förlorat sin rätt till ersättning.
– Regeringen har försämrat just för dom som inte får en varaktig anställning, säger han.

Därför räcker det inte med att enbart sänka medlemsavgifter och höja taket i a-kassan, argumenterar Jangenäs. För att återupprätta en allmän och solidarisk försäkring måste a-kassan även omfatta dem med svagast förankring på arbetsmarknaden, enligt rapporten.
– Man ska inte behöva uppfylla ett arbetsvillkor. Det ska räcka med att söka arbete, säger Bo Jangenäs.
Tanken är att ungdomar och andra som just trätt in i arbetslivet ska ha rätt till en grundersättning, förutsatt att de uppfyller övriga grundläggande villkor. Det ska dock räcka med att ha varit med i en a-kassa i 6 månader, idag är kravet ett år.

Men de idéerna tas emot med tveksamhet av facket. Handels ordförande Lars-Anders Häggström, som var med när rapporten presenterades, välkomnar förslagen i sin helhet, men betonar att det måste finnas någon koppling till arbetsmarknaden för att få rätt till a-kassa. Han varnar också för att korta medlemsvillkoret.
– Risken är att det blir en slags brandförsäkring – man går med när man måste. Det är bättre med ett längre medlemskap så att man är med och finansierar försäkringen över tid.

Fler förslag för en ny a-kassa

- Rätt till grundersättning även för den som inte jobbat.
- Kravet på antal arbetade timmar sänks från 80 till 70 per månad.
- Medlemsvillkoret kortas från 12 till 6 månader.
- De flesta får a-kassa som motsvarar 80 procent av sin inkomst.
- Alla a-kassor ska ha lika avgift.
- Höj grundbelopp till 2010 års penningvärde.
- Inget stopp vid 300 ersättningsdagar.
- Ta bort yrkeskravet för medlemskap i en a-kassa.
- Stärk a-kassornas band till facket.
- Slopa a-kassornas avgift till staten.