Det kändes stenhårt, en doft av gamla tider, som verkar locka allt fler arbetsgivare. Men idag kom det glada beskedet om att Posten backar. Efter förhandlingar med Seko-facket så har den centrala förhandlingen om övertalighet avslutats på ett mer humant sätt och de får behålla sina jobb.

De nya hårda sjuklagarna gör det lättare att säga upp folk, med motiveringen att det inte finns några jobb att omplacera dem till. Socialförsäkringsminister Christina Husmark-Persson (M) kan tala hur länge som helst om vad som helst, detta stenhårda regelverk är hon ansvarig för.
Till detta kommer uppsägningsvågen i offentliga sektorn, som drabbar i synnerhet norra landsändar hårt. Sundsvall, Sollefteå, Härnösand, Umeå.

I dessa hårda tider av utförsäkrade och uppsagda sjuka och hårda nedskärningar i kommunerna blev det bara för mycket att inte ens statens företag kunde bete sig anständigt och hålla sig till las, lagen om anställningsskydd.
Men uppenbart är Postens ledning centralt i Stockholm inte helt okänslig för den kritik som beslutet väckt och tar sina lokala chefer i öronen.
Bra, tycker Seko-fackets ordförande Janne Rudén liksom den lokale företrädaren Affe Mellström – och det är bara att hålla med.