Släng inte maten – gör en ny rätt
Konsumföreningen i Stockholm gjorde förra året en undersökning i stadsdelen Bromma som visade att invånarna slängde i snitt 5,6 kilo mat i veckan per hushåll.
-- 60 procent av den mat som åkte i soporna hade kunnat ätas med lite planering, säger Annica Triberg, som skrivit boken "100 sätt att rädda maten".
100 sätt att rädda maten (Max Ström Förlag) |
I skolans värld är det ännu värre, skriver Triberg. 10 000 till 30 000 ton mat till ett värde av 600 miljoner kronor slängs varje år. Och det bara i Sverige.
– Mitt förslag är enkelt, säger Annica Triberg. Låt lärarna äta med barnen på betald arbetstid. Lägg upp maten på serveringsfat och skapa matro så är jag övertygad om att svinnet sjunker.
I boken får vi skrämmande siffror. De 900 000 ton mat som slängs varje år i Sverige motsvarar ett utsläpp av koldioxid som 700 000 bilar släpper ut. Konsumtion av mat handlar också om klimatet.
– Älska dina rester, låter ju inte kul men det går att göra något gott och festligt av det, säger Annica Triberg.
Det finns mycket i våra kyl- och frysskåp som kan tas tillvara. Risken är att maten blir liggande för länge så att det till slut måste kastas.