Det är något med det där ”glaset öl”, eller vin, som alltid bara är ett, men som aldrig kan avvaras, antingen man går på café, tar en sushi eller vad det nu kan vara. Dessa måttliga människor trår så efter sitt ”glas” att de är beredda att vanka långa vägar för att få det, sen kan det vara lunch, kaffedags, teaterdags eller vad det nu är.
Och nu är de bönhörda, berättar DN. Från och med i sommar blir det möjligt för kaféer att servera öl eller vin. I alla fall i ett förslag från Alkoholutredningen. En explosion av nya ansökningar  väntas. Det är alkohollagen som ändras, ”moderniseras”, vill somliga kanske säga.

Men jag är förvånad. Vi har en regering som säger sig låta alla beslut vila tungt på forskning. Vad säger forskning om sambandet mellan ökad tillståndsgivning, ökad tillgänglighet och ökad konsumtion? Jo, att ju fler ställen och ju lättare att få tag på ”glaset”, desto mer dricks. Det är inte tvärtom.
Det är inte heller så att barn som bjuds på sprit blir måttligare än andra, utan det förhåller sig just tvärtom. Utanför krogarna uppstår det bråk, folk skadas och polisen samt sjukvården får mer att göra.
Ja, det kanske höjer vår bruttonationalprodukt, BNP, önskvärt i kristider måhända, men det är i det här sammanhanget ett skevt mått på välfärd. Avslagna käkar, knivskärningar, våldtagna tjejer och allt annat som alkoholen leder till ger ju förvisso jobb åt samhällsapparaten, men ingen skulle säga att det ökar vårt enskilda välmående.

Ändå denna reform av lagen, jag måste säga att det är fullständigt obegripligt. Var är den rödgröna oppositionen, som tagit ett gemensamt beslut att jobba mot alkoholkonsumtionen i EU?
Om det nu vore så att det handlar om idel måttliga dryckesvanor så skulle det inte heller vara så himla viktigt att det serverades överallt. Och för oss som gillar fiken för den atmosfär som uppstår i verkliga samtal mellan nyktra (om än kanske kärleksrusiga) personer blir det en klar försämring. Föräldrar som släpper iväg sina tonåringar som ska ”gå och fika” får anledning till extra oro – en och annan 16-åring kommer säkert att slinka igenom kontrollen och så ökar grupptrycket på att försöka beställa starkare saker än kaffe.
”Tillgängligheten till alkohol kan öka dramatiskt, säger Mikael Bentzer, expert i Alkohollagsutredningen.” Han frågar sig i DN om det är vad regeringen vill.  Samtidigt tror han att många av utredarens mer liberala förslag kommer att bli verklighet, inte minst för att många kommuner i södra Sverige redan struntar i lagbestämmelser de ”tycker är mossiga”!

Om det är sant är det onekligen häpnadsväckande! Man får tacka för tipset! Och snälla regeringen, ta del av forskningen och låt våra fik förbli alkoholfria zoner!

PS

I morgon är det julafton. Förr var det en fridens helg, i alla fall ute på stan. (Så är det inte längre! I alla fall inte i Stockholm.) Julafton hemma blir som vanligt ett elände för många barn i missbrukarfamiljer. Och även i de ”skötsammas” sällskap kan helgen vara otrevlig för barn som ser hur släkt och föräldrar förändras i takt med att snapsarna sväljs.
Varför måste alkoholen stå i fokus så fort det ska firas, undrar Robert Damberg från nykterhetsrörelsens IOGT-NTO, i SvD Brännpunkt i dag. Och jag håller med. Skippa alkoholen på julafton för dina barns skull. Drick julmust i stället.