– Arbetsmarknadspolitiken är inte tillräckligt individanpassad. Det passar särskilt illa för den som inte har gymnasieexamen, säger LO:s chefsekonom Lena Westerlund.
Personer mellan 20 och 24 år som inte har ett slutbetyg från gymnasiet är starkt överrepresenterade i arbetslöshet. I dag saknar en av fyra slutbetyg från gymnasiet 4 år efter skolstart. Det skriver LO-ekonomerna i en ny rapport om ungdomsarbetslöshet.
– Jobbgaranti för unga omfattar omkring 35 000 unga. Det är där unga får insatser av regeringen i dag. Men det var bara 2 500 som hade praktikplats i våras, alltså mindre än 10 procent, säger Lena Westerlund och fortsätter:
– Det är stora problem för dem som inte har gymnasieexamen. Här måste regeringen göra något. De ska inte få gå och vänta i tre månader. De ska fångas upp direkt.

LO- ekonomerna föreslår att kravet på att man ska ha varit arbetslös i tre månader innan man får delta i jobbgarantin bör slopas för dem utan gymnasieutbildning.
Gymnasieutbildning är ofta ett minimikrav på dagens arbetsmarknad och därför finns även stora behov av vuxenutbildning på gymnasienivå, framför allt på komvux, konstaterar LO-ekonomerna.

Till gruppen unga räknas personer mellan 15 – 24 år. Deras situation ser därmed väldigt olika ut och det behövs därmed olika former av stöd för att komma in på arbetsmarknaden.
– Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem. Syftet med rapporten är att bidra till en mer saklig diskussion, att skapa ett sakligt underlag om ungdomsarbetslösheten, säger Lena Westerlund.

Lena Westerlund efterfrågar också fler praktikplatser med dokumenterat innehåll och handledare.
– Arbetsförmedlingen måste hitta mer platser, här måste hela samhället hjälpa till, arbetsgivarna också.
Även om ungdomsarbetslösheten är hög visar rapporten på att mer än hälften av de som räknas in i gruppen unga arbetslösa är mellan 15 och 19 år. Många går fortfarande i skolan.