Täbys barnföräldrar tänker rätt!
Föräldrar i den Moderata experimentkommunen Täby, där även barnfamiljen Reinfeldt (M) hör hemma, är inte nöjda med den barnomsorg de får. Ett föräldrauppror mot besparingar inom förskolan har fått medlemmar att strömma in till nätverket Barn i Täby. Politikerna som trott att låg skatt och privatiseringar går före det mesta lär få tänka om.
Sannolikt är inte trebarnsfamiljen Reinfeldt med i nätverket i den kommun, som trots en mycket stor andel välbärgade invånare, snålat så på barnomsorgen att föräldrarna blivit både ilskna och oroade, enligt en artikel i DN i dag (09/12/05).
Här är 87 av de 88 förskolorna privatiserade. Kommunen har tagit ett sparprogram med sänkta ersättningar och hårdare regler för deltidsbarn. Löner och andra kostnader får tas från befintlig budget, inga anslag räknas upp, som planerat var. Och detta i en kommun som redan har större barngrupper, lägre andel personal per grupp och lägre peng per barn i förskolan än de övriga välmående kommunerna i norra Stockholm. 9,6 barn per anställd gäller i en av de förskolor som förekommer i artikeln. Föräldrarna är oroliga för sämre säkerhet och sämre verksamhet. Det är inte så konstigt. Hur kompetent och engagerad personalen än är så finns det en gräns för ork och uppmärksamhet, och den gränsen handlar självklart om hur många vuxna det finns som kan vara med barnen.
Nätverket Barn i Täby har cirka 1100 medlemmar och växer varje dag. En av dem är Lars Bergström, tillika bankchef. Han menar att Täby kommun inte följer upp hur de privata förskolorna använder sina pengar, hur mycket av barnpengen som går till verksamhet och hur mycket som går till vinst. Han säger att deras hållning till privat verksamhet är naiv och att man ”har en övertro på hur effektiva privata företag är. Det finns inget som säger att en förskola blir bättre för att den privatiseras.” Lars Bergström som har röstat moderat hela sitt liv är upprörd:
– Jag tror inte att politikerna har lyssnat in det missnöjde som nu gror. De verkar inte förstå att vi vill ha en hög kvalitet, inte låg kostnad, säger han.
Den stora andelen privata förskolor har gjort att Täby kommun behöver ha tre heltidsanställda som enbart granskar verksamheten. Ändå har de inte koll på hur pengarna används. ”Så länge kvaliteten är god har vi inga synpunkter på vinsten”, säger Sofia Paulsson, Moderat ordförande i barn- och grundskolenämnden.
Men ursäkta, var det inte just det som var problemet?
Den romantiska myten om att allt blir bättre och billigare bara det blir privat har onekligen fått sig en smäll. Först såldes Täbys politiker ut gymnasieskolan till privatpersoner för en struntsumma, i strid med lagen. Nu hotas de små barnens rätt till god omsorg och pedagogik. Täbys fasad som skyltfönster för privatiseringar har fått ännu en spricka.
PS. På torsdag 10/12 arrangerar nätverket ett fackeltåg i Täby. DS.