I Rättvik har politikerna satsat på att de kommunala matbespisningarna i största möjliga utsträckning ska servera närproducerad mat. Återtagsprojektet innebär att kommunen ska bli självförsörjande på kött och potatis och även grönsaker under säsong. Kött, grönt och potatis ska produceras inom Stiernhööksgymnasiets naturbruksprogram. Slakt och förädling ska ske lokalt och distribueras till kommunens alla kök.

På Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, som är ett naturbruksgymnasium, är undervisningen anpassad till verkligheten och skolan ska svara för en stor del av maten till skolor och äldreboende.
Skolan är också utnämnd till en av landets tolv stjärnrestauranger av Skolmatens vänner. Utnämningen är en följd av Rättviks kommuns satsning på egenproducerat kött i kommunens matsalar.
– Det här är en stor och viktig fråga, säger Erja Eloranta på Kommunal i Rättvik. Vi ser med förväntan fram emot nysatsningen som förhoppningsvis kan innebära nyanställningar på skolan eftersom det blir så mycket djur.

Idag har skolan för sin undervisning mellan 40 och 50 kor. Kommunen ökar nu antalet till 225 mjölk och köttdjur vilket innebär en rejäl utbyggnad av ladugården. 200 slaktsvin ska också produceras. Kommunens behov av mat är cirka 22 ton nöt och fläsk per år.
Syftet med projektet är att öka kvaliteten på maten som serveras i kommunens matsalar. Att minska transporterna och införa ekologisk KRAV-produktion.
Satsningen kostar enligt kommunen ca 20 miljoner kronor och ska vara klart att börja fungera 2011.