Rödgröna vill ha Hälsokök på Stockholms sjukhus
Närlagad och ekologisk à la carte-mat direkt till sjukhussängen. "Hälsokök" är de rödgröna partiernas nya förslag för att minska undernäringen och förbättra hälsan bland Stockholms sjukhuspatienter. Förslaget väntas innebära nyanställningar med välutbildad personal.
-- Även de som hanterar disken ska kunna redogöra för matens innehåll, säger Ingrid Falk, pressekreterare för Vänsterpartiet.
Om de rödgröna partierna S, V och MP vinner valet ska det 5-åriga avtalet med Sodexo sägas upp och de lokala köken åter tas i bruk på sjukhusen.
Det säger Ingrid Falk, Vänsterpartiet. Den rödgröna alliansen har tillsammans presenterat sina planer för sjukhusmaten i Stockholm om de vinner valet.
– Vi ska ha utbildade medvetna kockar i köken som kan laga färsk mat på 45 minuter efter det att patienten har gjort sitt val från menyn.
– Det blir betydligt mindre svinn i form av att mat kastas och betydligt mindre sopor.
Det nya sjukhusmaten kallad ”hälsokök” ska göras enligt TV-kocken Carola Magnussons koncept med ekologisk och närproducerad mat. Hon startade sin verksamhet som ansvarig för köket på Karlbergsskolan i Stockholm.
Alla denna manuella hantering med mat på porslin innebär väl att det måste nyanställas personal?
– Ja, säkert blir det så, även om vi inte har alla detaljerna ännu, vi ska vinna valet först.
Maten ska läggas upp nära patienten och maten ska inte få innehålla transfetter och bulkmedel.
Hälsokök innebär att patienterna erbjuds en à la cartemeny och serveras färsklagad varm mat inom 45 minuter – lagad av välutbildade sjukhuskockar. Köken ska rymmas i sjukhusen eller hos en närliggande restaurang.
Förebilden är bland annat Hvidovre hospital i Danmark. Den nya maten ska motverka undernäring hos patienterna. Cirka 40 procent av sjukhuspatienterna bedöms idag lida av eller löpa risk för detta.
– Stockholms patienter ska bli mätta och få i sig tillräckligt mycket näring när de ligger på sjukhus. Så är det allt för sällan idag. Istället för att njuta av sjukhusmaten, en viktig del i läkeprocessen upplever många patienter maten som kommer i platslådor flera mil bort som oaptitlig. Det duger inte. Vi vill ge patienterna makten över maten, säger socialdemokraternas gruppledare Ingela Nylund Watz.
– Maten ska vara god, nylagad och serveras på porslinstallrik. Det ska alltid erbjudas färska grönsaker och bröd till maten och mellanmål och näringsdryck för den som önskar. Patienten ska också kunna välja mellan olika portionsstorlekar och variationer på maten utifrån allergier och andra behov, säger Håkan Jörnehed (V), vice gruppledare.
Hälsokök ska införas stegvis i hela landstinget med start bland de patienter som ligger inne länge. Modellen bedöms kosta lika mycket som dagens system med micromat och kantin.
Maten på Karolinska Universitetssjukhuset och Södertälje sjukhus har fått hård kritik senaste halvåret. Den nya maten från Sodexo har exploderat i sina microvågsugnar och serveringen i svarta plastskålar har bedömts bryta mot landstingets värdegrund.