Men deras känslomättade ord är inte ”lagom” nog för svenska öron.
Mödrarnas lokal har väggarna fulla med foton över alla som besökt och träffat deras organisation. Där finns Carla del Ponti och Richard Hoolbroke, inga direkta idoler för bosnjakerna. Där ler USA:s expresident Bill Clinton, som kvinnorna är förtjusta i.
Men inte en enda bild på den svenske utrikesministern, som en gång var EU:s sändebud på Balkan och senare den sk höge representanten i Bosnien.
Han var ny när Srebrenica inträffade, men kvinnorna lastar honom ändå. ”Han hade möten med både Slobodan Milosevic och Radovan Karadzic dag­arna före Srebrenica. Han visste vad som skulle ske, hävdar kvinnorna. Han kunde ha gjort något, tycker de eller som de uttrycker det: Han bär skulden för massakern, mina söners, min mans och mina bröders död”.

Det är mycket hårda ord. Långt från svenskt ”lagom” och det går inte: Det kan tas politiskt, som att jag är en allianshatande reporter, är ute efter utrikesministern och att svärta ned Sverige under EU-ordförandeskapet.
Hatet mot Bildt kommer inte med i svensk radio.

Jag tänker på hur många gånger jag gjorde inslag med samma hätska utfall mot en annan politisk toppman, presidenten i Ryssland Vladimir Putin.
Aldrig en invändning om huruvida argumenten eller ilskan mot Putin var saklig eller ej. Det var självklart att släppa fram kritiska röster mot den ­en­väldige presidenten i Ryssland utan att egentligen kontrollera om han ­verk­ligen hade makten att göra något åt det ena eller det andra.
I Beslan la mödrarna skulden för sina barns död på presidenten Vladimir Putin.
 Bildt var inte ytterst ansvarig för Srebrenica, det var FN. Men för Srebrenicas mödrar spelar det ingen som helst roll, FN eller Europa, ingen tog ansvar. Deras ilska späs på av att den svenska utrikesministern är i Bosnien igen för att medla. Han är part i målet, anser kvinnorna, som aldrig fått ett möte med Carl Bildt trots att de bett om det. Och en gång rasande angrep en annan man, i tron att det var Bildt.
Bildt väcker känslor, hans lite arroganta, slängiga sätt och att han med sin ansenliga längd kan se ned på oss som inte är 1,92.

JA
till mer mod i media.

NEJ
till svenskt ­lagom.