”Vårdval Stockholm strider mot lagens mål”
- En hel del tyder på att Vårdval Stockholm strider mot målen i hälso- och sjukvårdslagen, sa professor Göran Dahlgren på en hearing om Vårdval Stockholm i lördags.
Juristen Lars Grönwall ansåg att det måste göras en fullständig översyn av lagen.
– En av de stora utmaningarna är att utforma en sjukvårdspolitik som lever upp till hälso- och sjukvårdslagens krav. En vård på lika villkor, där den som har störst behov ska ges företräde i vården.
Det framhöll Göran Dahlgren, sjukvårdsdebattör och gästprofessor vid Liverpools universitet.
Han kritiserade att kommersiella vårdgivare i Stockholm kan etablera sig där det är mest lönsamt. Politikerna avhänder sig möjligheten att bestämma var offentlig vård ska vara lokaliserad, enligt honom.
– De sitter på åskådarplats och hoppas: Titta vilken vi tur har, nu använder de kommersiella vårdgivarna våra offentliga medel där de bäst behövs.
I Vårdval Stockholm får man ersättning per besök oberoende om besöket tar fem eller 25 minuter.
– Ju sjukare, ju olönsammare är man.
Göran Dahlgren refererade också till en studie med 317 rapporter som bas.
– De visar att offentliga vårdgivare antingen är lika effektiva eller effektivare än kommersiella vårdgivare. Inte i någon studie är de kommersiella vårdgivarna effektivare än de offentliga.
Läkaren Jan Halldin gick igenom rapporter som visar hur ersättningssystemet missgynnar socialt och ekonomiskt utsatta områden. Rinkeby vårdcentral har exempelvis förlorat 11 miljoner kronor i intäkter trots att antalet listade patienter är oförändrat. Personalen har minskat från 36 till 19. Samtidigt som ohälsotalen i Rinkeby är ungefär tre gånger så höga som ohälsotalen i Danderyd.
– Ersättningen ska vara högre om man lokaliserar en mottagning i Rinkeby än Danderyd. Man måste öronmärka pengar till grupper som har det svårt, sa han.
Juristen Lars Grönwall ville ha en skärpning av hälso- och sjukvårdslagen.
En lagändring skulle göra det lättare att utkräva ansvar. Man skulle kunna införa en ny paragraf: ”Landstinget ansvarar för att vård bedrivs på lika villkor när det gäller tillgänglighet och kvalitet.”
Stig Nyman, biträdande finansborgarråd (KD) hade fullt upp med att försvara Vårdval Stockholm i denna kritiska skara. Alliansen har delvis tagit till sig kritiken. Han sade att i Norrtäljeområdet kommer man att införa en så kallad socioekonomisk faktor som gör att de med tyngre vårdbehov inte missgynnas.
Han framhöll att det system som fanns tidigare inte heller var bra. Då hade landstinget 300 avtal med olika vårdgivare. De såg alla olika ut. Vad vårdcentralerna fick berodde på förhandlingsförmågan hos verksamhetschefen, enligt honom.
– Riktigt skickliga förhandlare vid vissa vårdcentraler fick ersättningar långt utöver andra vårdcentraler.
Hearingen om Vårdval Stockholm organiserades av Nätverket Gemensam Välfärd tillsammans med Vårdförbundet avd Stockholm, Svenska barnmorskeförbundet, Distriktssköterskeföreningen i Sverige, Svensk sjuksköterskeförening och ABF Stockholm.