Det finns ingen utbildning för boendestödjare som rustar dem för de krav som yrket ställer.
Det sa utvecklingsledaren Anna Sjölund när hon föreläste på en utbildningsdag igår i Stockholm.
”Tänk dig att du uppfattar omvärlden genom detaljerna. Det är dem du ser först och utifrån dem arbetar du dig vidare.”
Anna Sjölund berättade om vardagsstöd till personer med Aspergers syndrom. Omkring 80 deltagare hade samlats i en lokal i centrala Stockholm. Det var bland annat boendestödjare, personliga assistenter och vårdare.

Anna Sjölund
Utvecklingsledaren Anna Sjölund.

Under pausen gjorde deltagarna övningar och gick bland annat runt i rummet och kikade genom en strut, som de rullat ihop av sina övningshäften. De uppfattade omvärlden genom detaljera, ett typiskt kännetecken hos en person med Aspergers syndrom.
Just nu pågår en utbildning i Stockholm för att utveckla och stärka kompetensen hos baspersonal inom kommuner och landsting. Syftet är att de ska bli bättre på att hjälpa och stötta människor med psykiska funktionshinder.

Traditionellt har landstinget satsat en hel del på fortbildning men då omsorgen för psykiskt sjuka kommunaliserades blev det inte mycket bevänt med vidareutbildning för personal inom kommunen.
Nu pågår en terminslång utbildning en halv dag i veckan, totalt 18 utbildningstillfällen. Deltagarna får lära sig mer om psykisk ohälsa, lagstiftning, psykos, bemötande, om stress och stresshantering och mycket annat.

Anna Sjölund har en bakgrund som boendestödjare och har varit fackligt aktiv inom Kommunal, där hon fortfarande är medlem och efterlyser större utvecklingsmöjligheter och högre status som boendestödjare.
– Jättebra med baskunskaper som jag saknat och som man kan använda i det här jobbet, säger Claudia Videla som är personlig assistent på ett LSS-boende på Lidingö. Det drivs av Attendo Care.
Hon går på den här kursen på sin fritid.
Boendestödjare Anna-Maria Pettersson från Värmdö tycker att hon får mer verktyg i arbetet och nya impulser.
– Det är lätt att bli hemmablind. Det här är en nytändning.
Enda bekymret är att inga vikarier tas in då hon och några andra går utbildningen. Hon skulle också vilja ha lite mer tid att reflektera och prata med de andra kursdeltagarna innan hon kastas in i jobb igen.
KogNUS, som genomför utbildningen, vill även komplettera den med validering av yrkeskrav och kompetenstrappa.

Aspergers syndrom (AS) innebär ett annorlunda sätt att tänka och uppleva omvärlden. Personer med AS kännetecknas bland annat av svårigheter med inlevelseförmågan, begränsade beteendemönster och intressen men de kan vara mycket begåvade.

KogNUS, Kognitiv Nyskapande Utbildning i Samverkan, har fått pengar från Socialstyrelsen för att höja kompetensen hos baspersonal som arbetar inom LSS, socialtjänst och psykiatri.
Stockholms Norra psykiatri samverkar med kommunerna Botkyrka, Huddinge, Värmdö och Tyresö.
Utbildningen är kostnadsfri.
Totalt erbjuds 500 utbildningsplatser. Kurserna kommer även att äga rum under våren.