Strid om att behålla fler män på rättspsyk
Rättspsyk i Sundsvall har fler manliga än kvinnliga skötare. Nu kan det bli färre män i den omplaceringskarusell som pågår.
-- Blir det så klarar vi inte vårt uppdrag, säger Bengt Eriksson, utvecklingssekreterare på rättspsyk.
Rättspsykiatriska regionkliniken har en minibemanning på tre, två män och en kvinna på varje arbetspass.
När sjukhuset ska minska kostnaderna med 230 miljoner kronor kommer 200 undersköterskor att sägas upp.
Hälften av personalen på rättspsyk kommer då att bytas ut, enligt Bengt Eriksson. Äldre kvinnor med längre anställningstid, det vill säga undersköterskor från andra avdelningar, kan komma att omplaceras till rättspsyk. Det tycker inte Bengt Eriksson är bra.
– Vi har fler män än kvinnor hos oss, inte på grund av någon genuspolicy, utan för att folk inte ska behöva vara rädda på jobbet. Då behövs det män som har den fysiska styrkan att klara av svårt kriminellt belastade instabila patienter, säger han.
I förvaltningens förslag tas ingen hänsyn till kön vid omplaceringarna. Han hoppas på att förvaltningen ska göra undantag från LAS, lagen om anställningsskydd.
Jan-Olov Lampinen, sektionsordförande i Sundsvall tycker att det är olyckligt med den kvinnosyn som Bengt Eriksson ger uttryck för. För facket är det dessutom självklart att det är turordningsreglerna som gäller och inget annat.
I Sundsvalls tidning har det blivit debatt om följderna av äldre kvinnlig personal på rättspsyk. Undersköterskorna på sjukhuset kallas för 62-åringar tanter med sämre fysik som patienterna tvingas prata med.
Jan-Olov Lampinen säger att de flesta, som berörs, är födda kring 60-och 70-talet, bara några på 50-talet.
– Våra undersköterskor har en bra kompetens.
Han påpekar att det finns kvinnliga poliser och brandmän. Och att hot och våld förekommer även på den somatiska sidan.
– Jag är väldigt frustrerad. De här undersköterskorna har en oerhörd erfarenhet. Och nu nedvärderas de.
Debatten i Sundsvall är inte unik. Förra året ville rättspsyk i Piteå anställa fler manliga skötare för att höja säkerheten.
På rättspsykiatriska akuten i Göteborg är hälften av de anställda män och hälften kvinnor.
På Huddinge sjukhus i Stockholm har rättspsyk sedan 1991 tillämpat en säkerhetsprincip. Den innebär att på varje kvinnlig skötare går det två manliga.
Skötaren Yvonne Koch sa förra året till KA att hon var tacksam över säkerhetstänkandet. Men hon tyckte också att stämningen på avdelningen kunde bli för ”macho”.
Tjejer har ett helt annat sätt att lugna patienter på och det måste också värderas, ansåg hon.