Privata apotek inte bra för hälsan
Kära socialminister Göran Hägglund, Kristdemokrat och nasare av apotek. Du är nöjd, säger du, för staten har för 5.9 miljarder sålt bort sitt monopol på att hantera och sälja läkemedel. Om några år kan de nya ägarna, där tre av fyra är riskkapitalister, ha gjort sig en betydligt större hacka än så på oss medborgare och våra sjukdomar. Våra behov av medicin ska driva deras vinstutveckling.
Att det är riskkapitalister som köpt de flesta apoteken oroar inte Göran Hägglund, enligt SvD. Men det känns inte lika bra för mig som för regeringens ansvariga. Jag har ännu inte lyckats förstå vad problemet var med apoteken, och på vilket vis det blir bättre av att pytsa ut läkemedel här och där i privata apotek och vanliga butiker. Visst, bättre öppettider och ökad tillgänglighet lovas, men, som DN skriver, det får vi kunder betala via prislapparna.
(Man undrar helt stillsamt varför inte statliga apotek kunnat ha några till med långa öppettider, för det har ju varit något vi i storstaden tagit för givet. Jag har i vilket fall varit nöjd och alltid upplevt bra service.)
De enda som verkar tjäna på det hela är de riskkapitalister som om några år tänker sig att dra vidare när de sålt ut sina nyinköpta apotek, eventuellt via börsen. Det är så riskkapitalbolag fungerar.
I de statliga apoteken fanns ändå chans till insyn och kontroll, vinsterna tillhörde i någon mening oss medborgare, här tappar vi allt inflytande. Gissningsvis kommer tillverkarna av läkemedlen gradvis öka på sitt ägande. Så ser utvecklingen ut i Norge.
Och här i Sverige är den enda ägaren som inte är riskkapitalist just ett läkemedelsbolag: Kronans Droghandel, ägs till 20 procent av KF och till 80 procent av den finska börsnoterade läkemedelsgrossisten Ortiola-KD.
Enligt utmärkta sammanställningar i SVD och DN i dag tänker sig alla de nya aktörerna att öka antalet butiker och sin omsättning. Vi ska alltså knapra allt mer medicin, eller vitaminer, eller köpa mera skönhetsmedel och hudkräm, eller vad som nu ska finnas i butikerna. I andra länder ökas apotekens sortiment gradvis ut med allt möjligt, som chips och andra lockvaror, läkemedlen blir en del av en vanlig butiksyta.
I de apotek vi har nu är det ändå en någorlunda avvägning mellan riktiga mediciner och det receptfria utbudet, inklusive naturläkemedel. Man litar på att det är seriöst. Hur blir det sen? Ska varje kedja ha sina varor? Ska priserna vara helt olika? Ska vi stackars medborgare tvingas till ännu mer tidskrävande egna marknadsundersökningar och val? Återigen en plats där vi ska avkrävas egen reserach och att vara”pålästa”. Inte så enkelt med tanke på marknaden och de underförstådda löften den bygger på!
En ökad vinst för de nya riskbolagsägda apoteken nås genom ökad försäljning och minskade kostnader. Kostnader får man ner genom att dra ner på anställda och ytor, vinsterna får man genom att öka intäkterna. Det är inga konstigheter. Med hjälp av en stor mängd konkurrerande vårdcentraler och läkarmottagningar kommer säkert besöken av patienter/kunder att öka tillfredställande, och behovet av mediciner följer sannolikt samma kurva. Det kommer att förskrivas massor med recept! Man ser exempelvis hur ökad utskrivning av antibiotika med risk för motståndskraftiga bakterier gått hand i hand med olika fria vårdvalsmodeller med konkurrens om patienter och inkomster. På så sätt går vinst och vård väldigt bra ihop, men jag tvivlar på att det är lika bra för folkhälsan.