Det handlar totalt om ca ett 1000-tal djursjukvårdare varav hälften är med i Kommunal.
Riksdagen har antagit en ny behörighetslag för verksamhet inom djursjukvård. Genom den nya lagen legitimeras inte bara veterinärer utan även djursjukvårdare.
Samlingsnamnet för all legitimerad personal ska vara djurhälsopersonal.

Det här en utveckling
som oroar Kommunal som först var emot legitimation, men nu är den ett faktum. Kommunals ordförande Ylva Thörn har till Jordbruksverket framfört Kommunals oro inför införandet av behörighetslagen.
– Det är viktigt att legitimationen sker på ett genomtänkt och praktiskt genomförbart sätt som inte hotar befintlig verksamhet, och som respekterar den yrkeskunskap som redan finns hos djursjukvårdarna, skriver Ylva Thörn.

För att bli legitimerad krävs en examen i djuromvårdnad från högskoleutbildning på grundnivå. Det har inte många av de äldre djursjukvårdarna som jobbat upp till 30 år inom branschen och som kan jobbet utan och innan.
– För att undvika att en stor andel av yrkeskåren exkluderas från sitt yrke kräver Kommunal att legitimationskraven anpassas till djursjukvårdarnas och branschens förutsättningar, skriver Ylva Thörn.

Arbetsgivarparterna SLA och Kommunal är oroliga för att vissa små mottagningar kommer att stå utan personal när lagen införs. De är helt överens om att det måste till övergångsregler så att inte de äldre ställs utanför.
– Jag blir rädd när Jordbruksverket bara rycker på axlarna åt den rädsla som finns bland djursjukvårdarna,– Vi vill att så många som möjligt ska få legitimation, säger hon.
 
All djurhälsopersonal ska arbeta i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det blir även möjligt att delegera arbetsuppgifter mellan personer som tillhör djurhälsopersonalen. Lagen innehåller också begränsningar i rätten att vidta åtgärder för den som yrkesmässigt arbetar inom djurens hälso- och sjukvård utan att tillhöra djurhälsopersonalen. Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård ska inrättas.

Jordbruksverket har fått regeringens uppdrag att ta fram föreskrifter som närmare ska reglera behörighetslagen. Arbetet med det sker fortlöpande. Kommunal är en av remissinstanserna. De ska bland annat se över hur övergångsreglerna ska utformas. Det gäller till exempel frågor om vilka kompetenskrav som ska ställas för att kunna examineras i det fall högskoleexamen saknas. Beslut fattas den sista november.
– I december vet vi vad som krävs för att bli legitimerad och vet vad vi har att utgå ifrån, säger Margareta Karlsson.

Jordbruksverkets förslag till regler för djursjukvårdarna

Direktlegitimation om du har 2-årig djursjukvårdarutbildning vid SLU (lantbruksuniversitetet) 1998-2008.
Direktlegitimation om du har 3-årig djursjukskötarutbildning vid SLU 2009.

Övergångsregler

Ettårig djursjukvårdarutbildning vid SLU, vilken anordnades 1984-1998, om han eller hon under de senaste 6 åren har minst ett års heltidsarbete i yrket. Upphör 2010-12-31.
Om jordbruksverket bedömer att han eller hon har tillräcklig kompetens och yrkeserfarenhet. Det kräver arbetslivserfarenhet motsvarande 6 års heltidstjänstgöring + intyg på att han eller hon utfört och behärskar vissa praktiska moment + vidareutbildning om minst 4 veckor inom minst 4 olika veterinärmedicinska områden.