Gitta vann mot försäkringskassan
Barnskötaren Gitta Goodoree fick först nej till sjukpeng, men vann mot försäkringskassan med Kommunals hjälp.
-- Jag blev överlycklig. Nu har jag halvtids sjukpension fram till jag fyller 65.
En av tio som överklagar försäkringskassans avslag om sjukpeng får rätt. Det skriver DN.
Gitta som nu är 60 år är en av dem. Hon opererades för en hjärntumör 2005 och hon blev efter det heltidssjukskriven fram till 2007 och sedan på halvtid. Men vid nyår 2007-2008 drogs sjukpenningen in helt.
Men Gitta led av sviter efter hjärntumören och orkade inte jobba heltid. Så hon sökte då sjukersättning/förtidspension på halvtid men fick avslag.
– Jag jobbade som barnskötare på en förskola här i Solna, försäkringskassan tyckte då att jag skulle säga upp mig och söka ett annat arbete.
Gitta kontaktade sitt fack, Kommunal, och med hjälp av dem begärde hon en omprövning av beslutet från kassan. Efter åter ett negativt svar överklagade hon sitt ärende till länsrätten.
– Och då blev det ett annat besked. Jag vann! Jag både skrattade och grät av glädje. Nu kan jag jobba halvtid som barnsköterska, det orkar jag med, trots att huvudet fortfarande värker och jag blir trött. Resten av tiden får jag sjukersättning, säger Gitta till KA.
Kommunal driver fallen genom LO-TCO Rättsskydd.
Under 2007 drev och avslutade rättsskyddet 154 fall som gällde indragna förmåner (indragen sjukpenning och sjukersättning, samt nya fall som begärt men fått avslag).
I 52 procent av fallen fick rättsskyddet rätt mot försäkringskassan i domstol. Försäkringskassans beslut ändrades i 51 procent av de fall som rörde medlemmar från Kommunal.
Enligt Åke Kärnell på försäkringskassan som uttalat sig i pressen beror många av länsrättens ändrade beslut på att det tillkommit nya underlag.
Enligt siffror som försäkringskassan tagit fram för tidningen Dagens Nyheter får nästan var tionde som överklagar igenom en ändring av tidigare fattade beslut.
– Jag är glad att jag inte följde uppmaningen att säga upp mig och söka nytt heltidsjobb, det hade jag aldrig orkat. Jag tycker så mycket om mitt jobb på förskolan, säger Gitta Goodoree.
Förlorar man sin ersättning i Försäkringskassan, kan det överklagas, men då bör man ta hjälp av sitt fackförbund.
Får man ändå avslag kan man gå till Länsrätten och sedan eventuellt till Kammarrätten, om man får prövningstillstånd.