”Miltons idéer som en gammal skivbekant”
All lönebildning ska ske lokalt, inga centrala potter och inga kvinnopotter.
Så vill Almegas vd Jonas Milton modernisera kollektivavtalen.
– Han befinner sig i en annan värld, säger Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande och tillägger att Jonas Miltons budskap påminner om en gammal skivbekant. Håkan Pettersson har hört det många gånger förut.
Jonas Milton, vd för tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega, anser att dagens kollektivavtal utgår ifrån en tid som dominerades av löpande band och stämpelklockor. Något han vill ändra på.
– 2010 är lite av ödets tid för den svenska modellen, ett vägval, säger han.
Jonas Milton, vd för Almega. |
Almega har fem utgångspunkter för avtalsrörelsen:
Olikheten är norm. Löneutvecklig och företagsutveckling måste gå hand i hand. Människor vill ha inflytande över sin lön. Moderna människor vill ha moderna avtal och alla har rätt till lön men inte till löneutveckling.
Han är bekymrad över att allt fler av Almegas företag tycker att kollektivavtalen passar dem allt sämre.
Han är också bekymrad över den sjunkande organisationsgraden inom facket.
I flera av Almegas branscher ligger organisationsgraden på 20 procent, till exempel inom IT och media. Då kan man strunta i att teckna kollektivavtal.
Enligt Jonas Milton upplever företag och anställda kollektivavtalen som centralistiska.
– Medarbetarna vill inte att lönen sätts över deras huvuden.
Viktigaste utgångspunkten för Almega är lönen måste lönen förhandlas lokalt.
Han säger också att tiden är definitivt förbi för så kallade märken, det vill säga att industrin ska vara löneledande.
– Det funkar inte för oss och vi vill inte ha några centrala påslag oavsett om man kallar dem låglönepåslag eller kvinnopotter.
Lönebildningen ska, enligt Almega, ske lokalt men genom ett regelsystem som de centrala parterna tillhandahåller. Lönesättningen måste vara individuell.
– Den mest orättvisa lönesättningen som finns är att man klumpar ihop grupper av individer. Det är därför jag är så negativ till kvinnopotter. Likaså till individgarantier i avtalen. Moderna människor vill ha moderna avtal.
Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande är inte särskilt begeistrad.
– Jag saknar en sjätte punkt, konflikträtt. Ska man skapa en kartell med arbetstagare och arbetsgivare måste man också ha något vapen att kunna tillgripa.
Han ser inte några fördelar med mer individuella lösningar.
– Det krävs att det är förbundsvisa centrala förhandlingar som stakar ut utrymmet.
Instrumenten finns för lönesättningen, menar han.
– Vår erfarenhet är att det krävs centrala överenskommelser för att fördela pengarna. Vi tror absolut inte på sifferlösa avtal. Inget pekar på att de idéer som nu lyfts fram av Almega är en framkomlig väg för våra medlemmar.
De av Kommunals medlemmar som berörs av Almegas avtal arbetar bland annat inom de privata vårdbolagen och privata städ – och cateringföretag, med hushållsnära tjänster och personlig assistans.