Genom det beslut om ändrade regler för sjukpenning och sjukersättning, som togs den 1 juli 2008, kommer 50 000 personer att straffas ut från Försäkringskassan före 2011 – enligt kassans egna beräkningar. Beslutet är taget, men vad som ska ske med dem som faller igenom, går ännu inte att överblicka. Bara de som förväntas vara oförmögna till allt arbete – och detta för all framtid – kan förvänta sig ersättning från Försäkringskassan. Vem skulle kunna skriva ett sådant sjukintyg?
Statistiskt sett kommer 50 000 människor att förklaras friska, men medicinskt finns ohälsan kvar och förvärras.

Det brukar sägas ibland att kvalitén på en demokrati kan avläsas på hur samhället förhåller sig till de mest utsatta. Det stämmer till eftertanke. De mest utsatta, de sjuka, de som inte förmår försvara sina intressen behöver ett samhälle där beslutsfattare och väljare förmår se utöver sina egna intressen. Som förmår se att det är i allas intresse att värna deras behov, som inte själva orkar värna dem.
Vad sker med ett samhälles moraliska kompass om de friskas och arbetsföras skattesänkningar finansieras med att sjuka tvingas ut i fattigdom och får gå från hus och hem?
Sjuka människor revolterar inte, orkar inte protestera. Men vi, som har förmånen att ha ett tryggt jobb, att ha hälsan och förmågan till att utföra det, har en hygglig lön och dessutom känner att vårt arbete är meningsfullt.
Det är dags för oss att säga nej. Nej tack till skattesänkningar som betalas av de sjuka och de gamla!

Det är dags att göra upp med myten om närande och tärande delar av samhället. Vad vore industriproduktion och näringsliv utan rättssystem, utbildning och sjukvård? Varför definieras pengar till produktion av bilar, tvättmedel, kosmetika och till och med vapen som investeringar, medan pengar till skola och sjukvård kallas kostnader? Borde det inte i finanskrisens spår vara dags att göra upp med det manipulerande ”nyspråket”?
Investeringarna vi mest av allt behöver just nu är investeringar i medmänsklighet, långsiktighet och vördnad för livet och skapelsen. I stället för de snabba klippens ekonomi behövs en evighetsekonomi med medmänniskan – nu och i framtiden – i fokus. Låt oss återerövra det fina ordet ekonomi, som betyder hushållning. Det handlar om att samhället och världen är ett hushåll och att vi är skapade till omsorg om ”hela huset”.

JA
till att bevara köksbordssamtalen om livet från semestern in i hösten.

NEJ
till skattesänkningar på de sjukas och gamlas bekostnad.