Regeringen Reinfeldt samlas på Harpsund och lägger upp strategin för nästa års valrörelse.
Självklart kommer det att göras stora nummer av olika satsningar (något även tidigare regeringar gjorde, det går att kreativt återanvända budgetmiljonerna i marknadsföringen) och statsministern kommer att tala varmt om sin känsla för ”välfärdens kärna” – om inte annat har han eller någon i hans omgivning känsla för uttryck som biter sig fast och sprider sig som svininfluensan kanske också kommer att göra. (Vem har inte någon gång, om än med ironiska citattecken runt, tagit ordet livspussel i sin mun…)

Men medan vi väntar på det fagra talet från de politiskt ansvariga, här är lite fakta:

1. Vi riskerar att bli av med vår bilindustri  – och det är en katastrof! Vad än regeringen sagt om lika tuffa låneregler i hela EU så är Sverige hårdare än exempelvis Tyskland. Miljöpremien för bilar har lämpligt nog avskaffats just nu. (obs ironi). Och någon skrotningspremie har vi inte heller.
Alltså: det köps nästan inga bilar alls, eftersom det inte kan komma ut några begagnade på marknaden om det inte köps nya först.

2. Regeringens kosmetiska sänkning av avgiften till a-kassan har inte räddat de blödande kassorna. TCO, tjänstemännens fackliga organisation, visar att bara en av fyra a-kassemedlemmar har fått sänkt avgift med 50 kronor eller mer efter det att avgiften sänktes 1 juli i år. Anledningen är att a-kasseavgifterna automatiskt höjs vid stigande arbetslöshet (!) och just nu är detta vad som sker. 
Den halva miljon som redan lämnat a-kassan kommer  sannolikt inte att återvända.

3. Kommuner och landsting har det fortsatt kärvt trots några miljoner från regeringen i krisstöd. Tidningen Dagens samhälle rapporterar att 7 300 anställda i kommuner och landsting har förvarnats om uppsägning hittills i år. Så stora varsel har inte förekommit sedan krisåren 1992 och 93.
Clas Olsson som är analyschef på arbetsförmedlingen och tidigare chefekonom på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, menar att konjunkturen möjligen nått botten i privata industrin men för kommuner och landsting blir det sannolikt värre nästa år.

4. Utanförskapet som var alliansens paradgren i valrörelsen fortsätter växa och motsvarade i juni 847 000 personer.
Statistiken visar hur många som får pengar från trygghetssystemen men underligt nog har regeringen bestämt att inte längre redovisa alla som fått socialbidrag, så där har tidningen Riksdag och Departement fått räkna med äldre siffror, vilket förmodligen drar ner antalet människor eftersom socialbidragen kraftigt skjutit i höjden.
Om det dessutom finns en stor grupp som saknar a-kassa så kan det bli fel i statistiken även där.

5. TCO har även undersökt vad svenska folket tycker om regeringens sätt att bekämpa arbetslösheten. Och svenska folket (58 procent av de tillfrågade) tycker inte att regeringen gjort tillräckligt. 81 procent ser hellre satsningar på välfärden än att sänka skatten för dem som arbetar.
Regeringen har gjort tvärtom.

Det är bara att hålla med Björn Elmbrandt i hans träffsäkra formulering på Dagensarena.se: Den regering som i dag samlas på Harpsund för att resonera om höstbudgeten vill inte minska klyftorna, inte skapa trygghet i krisen, icke heller förebygga klimatproblem. Det är en regering som bara har ett mål – att vinna valet 2010.