Lättare för privata ta över i kommunerna
Regeringen banar väg för allt fler privata företag att ta över verksamhet inom offentliga sektorn.
Kommuner kan få betala en skadeavgift om de tilldelar kommunala bolag en verksamhet utan att upphandla.
Finansdepartementet förslår nu förändringar i LOU, lagen om offentlig upphandling och i LUF, som rör upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster.
Konkurrensverket ska kunna dra upphandlade enheter inför domstol, om de inte upphandlar sina tjänster. De kan tvingas betala en marknadsskadeavgift som kan variera från 10 000 till fem miljoner kronor. Kontrakten kan också upphävas.
– Det har varit problem att det förekommit oriktiga direktilldelningar överlag, berättar Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig på Finansdepartementet.
På sikt ska det bli lättare för privata bolag att komma in på marknaden.
Det finns ett bekant rättsfall som belyser problemet. Fjorton skånska kommuner har gått samman för att på ett effektivt sätt hantera avfall och återvinning i bolaget SYSAV. Regeringsrätten kom fram till att kommunerna inte har handlat i enlighet med LOU. LOU medger inte att kommuner och landsting utan formell upphandling köper tjänster från egna bolag, enligt regeringsrätten.
Daniel Liljeberg deltog i ett av Almegas seminarier i Almedalen. Han konstaterade att SYSAV-domarna kan komma att innebära att kontrakten inte alltid kan tilldelas de 1600 kommunala bolag som finns.
Men SKL, Sveriges kommuner och landsting är kritisk till SYSAV-domarna.
– En anmärkningsvärd och felaktig slutsats. De strider mot EU-domstolens rättspraxis, säger Mathias Sylwan, jurist på SKL.
– EU:s avfallsdirektiv gör att medlemsstaterna har en skyldighet att bygga upp en återvinningskapacitet att omhänderta hushållsavfall så nära som möjligt den plats där avfallet uppkom. Man kan inte leva upp till de reglerna om man ska upphandla verksamheten.
Klart är att åtminstone Almega vill se att offentliga sektorn blir en språngbräda för företagen att utveckla sina tjänster. Det framkom på seminariet. För närvarande rör det sig endast om tio procent. Offentliga sektorn köper tjänster för 500 miljarder per år.
En rapport från Almega beskriver en rad företag som startats i samband med offentliga kontrakt, exempelvis Capio, ISS, Sodexho och Vitta, där Kommunal har medlemmar.
– Politikerna kan använda offentliga upphandlingar för att stimulera framväxten av nya tjänsteföretag, sa Ulf Lindberg, Almega.
Helena Hellmark Knutsson (S), kommunalråd i Sundbyberg efterlyste ett medborgarperspektiv och inte bara företagarnas synvinkel.
Sundbyberg har om någon kommun lämnat ut mycket av äldreomsorgen på entreprenad, 80 procent, men hamnade sist i Socialstyrelsens nöjdhetsindex.