Socialdemokraternas ekonomiska seminarium ett år före valet var mer mikro än makro, och handlade mycket om arbetsmarknadsfrågor på basplanet, mindre om ekonomin som helhet.  Fördelen var att de kom konkreta förslag om vad som bör göras just nu, med fokus på utbildning och ungdomssatsningar, däremot  hördes  inget konkret om exempelvis bolagsskatter och banker.  Och jag saknade personligen någon utomstående fritänkares inspel i debatten.

Samtliga medverkande var inte oväntat  kritiska till regeringens  kursomläggning från aktiv arbetsmarknadspolitik med utbildning och åtgärder till dagens ”coachning” som i praktiken innebär att de allra flesta hänvisas till en dator för eget jobbsökande. Det funkar i goda tider men är dåligt i en lågkonjunktur. 

Socialdemokraternas finanspolitiske talesman Thomas Östros pratade om rödgrön satsning på kommuner och landsting samt  jobbstart och utbildningsstart för unga, det ska gå snabbare att komma i åtgärd och få hjälp att stärka sig inför kommande högkonjunktur.   (Den kritiken har förts fram av fler än S, exempelvis det finanspolitiska råd som regeringen själv tillsatt.)

Unga med ofullständig gymnasieutbildning bekymrade Kommunals chefsekonom Anna Thoursie, De har svårt att få jobb och är extra sårbara. Forskning visar att den som börjar livet efter gymnasiet som arbetslös  också löper stor risk att vara det efter tio år. Ofullständig utbildning ger ärr, som hon uttryckte det.  Om dessa ungdomar ska avlönas efter sina meriter så får de inte mycket pengar. Det är ett politiskt ställningstagande om man i stället väljer att utbilda  och subventionera deras anställningar, en väg som hon själv föredrog.   Annars väljer hon satsningar på grundskola och lågstadiet, det är viktigare än högskolan. Thoursie visade också kurvorna för pensionsavgångar och ungdomar som kommer ut på arbetsmarknaden. Redan 2011 är de i balans och dagens stora kullar unga är morgondagens bristvara ute i arbetslivet.

Henry  Olsson professor i nationalekonomi i Uppsala slog fast att vi inte bara ska prata om utbildning åt unga, eller satsningar på högskolan.. Det är stor brist på personalutbildning på den svenska arbetsmarknaden. I synnerhet  för de som behöver den bäst – och alltid får minst. I synnerhet i lågkonjunktur när den kan göra som mest nytta.  Han kunde även tänka sig  – liksom regeringens finanspolitiska råd – tilllfälliga kraftiga höjningar av a-kassan i år och nästa år, det skulle även ge kommunerna  förstärkta skatteinkomster.  Det handlar hela tiden om balans.
– Lönen kan vara ”för hög” men inkomsten kan vara för låg, konstaterade han och fick medhåll av Allan Larsson:
– Taket i A-kassan är golvet mot fattigdom. 

Allan Larsson var mer global än lokal när blickade ut över världen och tände tre varningslampor för det som händer i ekonomin just nu.  Allan Larsson är tidigare socialdemokratisk riksdagsman och finansminister, EU-kommissionär, chefredaktör, hedersdoktor, med mycket mera. Han är numera ordförande i universitetsstyrelsen i Lund och blev år 2007 personlig klimat- och energirådgivare åt EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. De varningsljus han tände handlade om USA-Kina, om EU-ländernas krisåtgärder, samt deras politik för arbetsmarknad och sysselsättning.
I dag måste USA:s finansminister åka till Kina för att få godkänt för sin ekonomiska politik. De har lånat massor därifrån och nu måste USA låna mindre och Kina spendera mer, sammanfattade han. För Europa handlar det om att samordna sina ansträngningar.  Om Tyskland i praktiken förbjuder budgetunderskott och Frankrike gör tvärtom blir det inte bra.

För Europas arbetslösa gäller samma som i Sverige: Satsa innan människor blir långtidsarbetslösa, nu finns en risk att länderna återgår till denna felaktiga metod.  Danmark är ett exempel på hur man ska göra, rätt.  Det brådskar även för EU:s beslutsfattare att ta beslut om finansmarknaden.  Det bör fixas inom sex månader, slog han fast och fick  medhåll  av Thomas Östros.
Allan Larsson såg ingen poäng med att pensionera äldre för att få ut unga i jobb och hänvisade till Frankrike som både har tidiga pensionsavgångar och hög ungdomsarbetslöshet.
– Det är inget nollsummespel, konstaterade han.