I Almedalen pågår en mängd seminarier om den frivilliga sektorns växande betydelse.
KA träffade Erik Jansson, ordförande i Klassmorfar, en ideell organisation. Den satsar på att stötta barnen i skolorna, till exempel att vara ute med dem på rasterna. Han förklarade att organisationen vill ha god kontakt med Kommunal och att han förstår Kommunals invändningar när man värnar om medlemmarnas intressen.
– Men vi ersätter inte deras jobb, intygade han.

Kommunal håller fortfarande på att behandla frågan om frivilligarbete. Men Eva Nordmark ordförande för SKTF kunde på ett seminarium i Almedalen berätta om vilken spännande resa SKTF har på gång.
Under 90-talskrisen upplevde SKTF lokalt att människor fick lämna sina jobb inom kommunen. Ibland kom de tillbaka efter bara en vecka och var oavlönade på ideellt uppdrag.
– Som fackliga företrädare reagerade vi. Vi oroade oss för att den ideella sektorn höll på att ta över, att medlemmarna förlorade jobben och den generella välfärden hotades.
Det resulterade i en checklista för chefer och för förtroendevalda och en bok för att skapa en bredare debatt. I dag lyfter SKTF fram engagemanget inom frivillig organisationerna, att facket har att lära sig av dem och de av facket.

SKTF intervjuade medlemmar inom äldreomsorgen, som betonade hur viktigt det var att det offentliga har hand om medicinska frågor och att planera det sociala innehållet. Men det sociala innehållet kan även andra göra.
Sedan slutet av år 2008 finns en nationell överenskommelse mellan regering, idéburna organisationer och SKL.
– Det är viktigt med lokala överenskommelser. Där facket har varit med har konflikter retts ut och det har blivit bra, säger hon.

På seminariet berättade Magdalena Andersson (M) om ett engelskt sjukhem för vård i livets slutskede. Här finns över 500 volontärer som hjälper till med allt möjligt både på avdelningarna och i trädgården.
Eva Nordmark betonade att hon var skeptiskt till att kommuner själva börja rekrytera volontärer. Vem har då ansvar för arbetsmiljö, försäkringar?
– De frivilliga organisationerna ska organisera de frivilliga, tyckte hon.

Riktlinjer för frivilligt arbete

Regeringen, SKL och 90 ideella organisationer har tagit fram gemensamma utgångspunkter för bättre samverkan mellan ideellt och offentligt. Det skedde i slutet av år 2008.
Fram till 11 september finns det också möjlighet att tycka om förslaget till folkrörelseproposition. Socialdepartementet talar hellre om den ideella sektorn än folkrörelser. Det är långt ifrån den traditionella folkrörelsen. Nu handlar det om en sektor som levererar tjänster. Om ett mervärde som inte den offentliga sektorn kan erbjuda.