OPS, Offentlig Privat Samverkan, innebär att exempelvis sjukhus och vägar byggs med hjälp av privat kapital. Sedan driver privata företag allt från fastighetsskötsel till städning med kontrakt som kan vara så långa som 40 -50 år.
Det är enligt en liknande modell som Nya Karolinska sjukhuset ska byggas, en affär på 14 miljarder kronor.

På ett fullsatt seminarium i Visby framhöll flera talare fördelarna med OPS, bland annat Acko Ankerberg Johansson (KD) kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, samt representanter från Handelskammaren och Skanska.
331 kommunalråd, kommundirektörer, landstingsråd och landstingsdirektörer och andra har besvarat en enkät där en kraftig majoritet är positiv till OPS.

I Storbritannien är OPS vanligt. Mike Jackson på fackförbundet Unison varnade förra året för en sådan lösning i en intervju i KA:
– Gör inte ett så dyrt misstag, sa han.
80 procent av de som besvarat Ernst & Youngs enkät tror dock att OPS ökar i Sverige.
På seminariet sa Linda Andersson, Ernst & Young, att det var ett missförstånd att det bara handlar om hur projekten finansieras. Man måste se till hur effektivt det kan bli.
– OPS har en väldig tjusning, sa hon och tjusningen består enligt henne bland annat i att privata företag efter bygget tar ansvar för alla servicetjänsterna.

Ett problem som framhölls på seminariet var motståndet från finansminister Anders Borg. Han tycker att staten lånar billigare för att bygga järnvägar och vägar än vad den privata sektorn gör. Så stödet från honom har inte synts till.
Även oppositionsrådet i Stockholm Lars Dahlberg (S) kan tänka sig OPS, men betonade att man måsta hitta rätt projekt. Dessutom finns inte politisk enighet i frågan.

Arlandabanan har byggts på det här viset. Landstinget sålde ut trafikeringsrätten och entreprenören får sätta avgifterna. Det fick inte den avlastande miljöeffekt som var tänkt, sa han.
Socialdemokraterna i Stockholms landsting har varnat för att OPS kan innebära fördyringar och får medhåll av Mike Jackson på fackförbundet Unison.
– Rapporter har visat att det är det dyraste sättet att bygga. NHS, den statliga sjukvården, får återbetala med årliga avgifter och har skuldsatt sig. Pengarna går åt till att betala byggnadsfirmor i stället för vård, sa han i KA.
I Skottland genomförs inte OPS längre. När ett nytt sjukhus ska byggas i Glasgow görs det nu i egen regi.

OPS förenar privat och offentligt

OPS betyder Offentlig Privat Samverkan. Privata aktörer får komma med anbud där de själva tar på sig att bygga, äga och driva anläggningen under exempelvis 30 år. Landstinget betalar en årlig avgift. På engelska heter detta PFI, Private Finance Initiative