– Att jobba inom vården är extremt bra erfarenhet när man ska söka andra jobb.
Det var budskapet från Jonas Milton, vd för Almega. Han deltog i ett seminarium om hur man ska få fler unga att välja välfärdsjobb.

Petra Larsson är barnskötare och facklig ungdomsansvarig i Stockholm. Efter seminariet stod hon utanför LO:s lokaler vid Hamnplan i Visby och talade om hur arg hon var.
För henne handlar det inte om att man ska behöva byta jobb utan att jobbet ska vara så bra att man vill stanna kvar.
Hon hörde även Håkan Sörman, vd för SKL, Sveriges kommuner och landsting, säga att man inte kommer att klara av att vara lika mycket personal som tar hand om de äldre i framtiden.

Hon tycker inte att arbetsgivarna förstår vad det handlar om. Det är bristen på personal som gör att inte barnskötare stannar kvar, den höga arbetsbelastningen och att de inte får några vikarier.
– Och det är inte okej av en företrädare för en arbetsgivareorganisation att säga att man kan jobba några år i vården och sedan gå vidare, sa hon och åsyftade Jonas Miltons förslag att byta jobb och på så sätt även höja lönen. 

Kommunals utredningschef Anna Thoursie inledde seminariet med att konstatera att under 2020-2030 kommer efterfrågan på privat konsumtion att öka. Det kan även gälla välfärdstjänster. Risken finns att de som efterfrågar välfärdstjänster allt mer söker sig till den privatfinansierade lösningar på bekostnad av den offentliga sektorn.
Allt fler äldre ska vårdas. Rimligtvis borde en bra kvalité, inte minst inom privata sektorn, innebära att arbetsgivarna erbjuder högre löner så att det är attraktivt att stanna kvar. Man kan konkurrera med bra löner.
Men varken hon eller Ylva Thörn, Kommunals ordförande, fick gehör för att högre löner är lösningen för att få fler ungdomar att arbeta inom vård och omsorg.

– Vi kommer att ha rekryteringsbehov, sa Håkan Sörman. Enligt honom är det dock inte lönen som de anställda rankar högst utan inflytande och delaktighet. Han ansåg dessutom att media gav en bild av att välfärdsjobben tillhör ett låglöneträsk som ingen vill jobba i, trots motiverade och engagerare medarbetare. En tredjedel av ungdomarna kan mycket väl tänka sig att jobba i kommuner och landsting. Problemen är snarare att föra ut de goda resultaten.
Almega har gjort tre nyrekryteringar. Utifrån dem var Jonas Milton övertygad om vad avgörande det är med sidomeriter. De tre som anställdes hade jobbat inom vårdsektorn. Han var övertygad om att unga inte väljer livstidsanställningar.
– Man ska inte ha ambitionen att de ska stanna för livet, sa han och tyckte att det var bra att växla karriär och att uppmuntra dem till att göra det. Jobbyten gör också att man ökar lönen.

Ylva Thörn ansåg att de som utför välfärdstjänsterna får bekräftelse från anhöriga men inte av arbetsgivarna och inte via lönekuvertet.
Att vi har en växande andel äldre som behöver vård i framtiden ansåg hon inte vara något nytt.
– Det här har vi pratat om i tio års tid, sa hon.
Hon var övertygad om att det går att hantera situationen betydligt bättre än vad vi gör idag.
Hon sa att det var problem när man talar om ordet kris och undrade om det var den finansiella krisen eller att slippa betala för den välfärd som faktiskt utförs.
Enligt henne går löneutvecklingen för långsamt och situationen är inte bättre bland de privata arbetsgivarna. 
Hon var övertygad om att ungdomar vill ha fasta jobb på heltid, men de erbjuds korta anställningar, dag för dag och eventuellt nästa månad. Det skapar otrygghet.

Nu fasas barnskötare ut med signalen att de inte är något att ha.
– Säg tydligt det här är ett professionellt jobb, betonade hon. Ytterst är det en värderingsfråga och kvinnors rätt till egen försörjning.
Höjd lön och fast heltidsjobb. Så kan man sammanfatta Kommunals synpunkter. Medan Håkan Sörman ville öka stoltheten i jobbet och Jonas Milton ville ha mer individuell lönesättning.