S överklagar beslut om att sälja ut vårdcentraler
22 vårdcentraler säljs ut i Stockholm. Det har landstingsfullmäktige i Stockholm beslutat.
Nu har Socialdemokraterna överklagat beslutet till länsrätten.
Kommunal tycker att beslutet att sälja ut skapar ännu mer oro hos personalen.
Fler vårdgivare stimulerar utveckling av nya idéer och lösningar och valfrihet för medborgarna anser den borgerliga Alliansen, som vill öka mångfalden. Under 2008 avknoppades fem vårdcentraler i Stockholm, det vill säga personalen tog över verksamheten. Avknoppningen kom sedan av sig på grund av det oklara rättsläget och är än så länge stoppad.
I dagsläget står 22 vårdcentraler i startgroparna för att ta över verksamheten själva. Nu har landstinget i Stockholm hittat en ny form för att personalen ska kunna göra det. Vårdcentralerna säljs ut efter öppet anbudsförfarande, om en betryggande andel av personalen vill det. Personalen ska konkurrera på den öppna marknaden. Tjänstemännen hade föreslagit att över 50 procent av personalen ska samtycka, men det gick inte Alliansen med på.
Förra veckan röstade det moderatledda landstingsfullmäktige för att sälja ut vårdcentralerna med 83 ja-röster mot 63 nej-röster.
Oppositionsrådet Dag Larsson (S) har överklagat beslutet till länsrätten.
– Det sägs i det här ärendet att man ska ta hänsyn till kontinuitet, vilket innebär att landstinget tänker sänka priset om man säljer till personalgruppen, jämfört om man säljer till någon annan utanför. Vi vill ha prövat om lagen ger stöd för detta, eftersom man inte får ge stöd till enskild näringsidkare, berättar Magnus Ljungkvist, pressekretare hos Socialdemokraterna.
På Kommunals sektion 30 anser ordförande Mona Fridlund att utförsäljningen skapar ytterligare oro bland undersköterskorna.
– Vi tycker att det är fel att sälja ut väl fungerande vårdcentraler i landstingets regi, säger hon.
– Oftast är det inte våra grupper utan chefer som vill ta över verksamheten, påpekar hon och undrar om följderna. Att personalen lägger anbud är ingen garanti för att man vinner. Många undersköterskor har dessutom redan blivit uppsagda i samband med Vårdval Stockholm. Enligt tjänstemännens utlåtande kan en viss övertalighet uppstå om någon annan tar över verksamheten på det här viset.
Såväl S som V har reserverat sig och tycker att kvalitativt väl fungerande landstingsdrivna verksamheter inte bör privatiseras alls. Ingen verksamhet bör heller privatiseras på det slarviga sätt som föreslås. De anser också att beslutet inte tar hänsyn till att personalgrupper ställs emot varandra och utsätts för uppslitande konflikter.
De, liksom MP, hade hellre sett att all personal får driva verksamheten som intraprenad, det vill säga inom landstinget men med samma självständighet som om den bedrevs i privat personalägd regi. En uppfattning som Kommunal delar.