– Det är vansinne att släppa in privatdriven verksamhet på sjukhuset, säger Dag Larsson (S), oppositionsråd i Stockholms läns landsting. Han anser att det bäddar för en vård där det blir plånboken och inte vårdbehoven som styr. De med privat sjukvårdsförsäkring kan köpa sig förbi köerna.
Han är övertygad om att det här sättet att etablera vård kommer att bli en stor valfråga.

I början på maj genomfördes den första behandlingen på den nya kliniken på Södersjukhuset. Den kallas Arrhythmia Center. Kliniken är den första i Sverige med avancerad behandling mot hjärtflimmer. Den ägs av Global Health Partner, GHP, ett svenskt vårdföretag, som bland annat har kliniker för behandling av fetma. GHP har upptäckt att det är brist på kapacitet när det gäller att bota hjärtflimmer samtidigt som köerna är stora. Kommer man i tid finns det 70 procents chans att bli helt frisk.
Att kliniken hamnade på Södersjukhuset beror bland annat på att sjukhuset  ligger långt framme i forskning om förmaksflimmer.
Anders Englund, läkare och VD på Arrhythmia Center, tror inte att risken för gräddfiler är så stor, det vill säga att man genom att betala för sig går före i kön.
– Våra patienter kommer till 90 procent från andra landsting, som inte klarar av sina köer, patienter som kan ha väntat drygt ett år och har rätt till behandling enligt vårdgarantin.

Försäkringsbolag skickar dit patienter som har privat sjukvårdsförsäkring. Men Anders Englund säger att det är väldigt få, eftersom merparten är äldre och aldrig tecknat någon sådan försäkring.  
– Vi räknar med att de allra flesta patienter kommer att vara från den vanliga sjukvården.
Gävleborgs läns landsting har tecknat avtal med kliniken och nu är ett avtal på gång med Stockholms läns landsting.

Karolinska sjukhuset är det enda sjukhuset i Stockholm som har i uppdrag att behandla patienter med förmaksflimmer. Sjukhuset vill nu använda kliniken på Södersjukhuset som underentreprenörer.  
Skapar ni inte ändå en gräddfil?
– Vi har ingen patient som tränger undan någon annan. Vårt mål är att klara av väntelistorna från den offentliga vården. Om kliniken skulle få väntelistor med privatpatienter får vi jobba kvällar och helger.
Han tror inte på att någon betalar 150 000 kronor kontant. Med kommande landstingsavtal behöver ingen betala ur egen ficka.

Men Dag Larsson (S) tycker att det är fel utveckling att blanda ihop skattepengar och försäkringspengar. Enligt honom bäddar Alliansen för vårdgallerior. Olika vårdentreprenörer driver vård på sjukhusen, som man kan köpa.
– Landstinget borde utöka kapaciteten på Karolinska sjukhuset för att få bort köerna och göra vården tillgänglig och öppen för alla.
Redan förra sommaren klubbade Alliansen igenom att landstinget kan hyra ut lokaler på sjukhusen till utomstående vårdgivare. S och V ville avslå ärendet. Alliansen räknar kallt med att efterfrågan på vård, som betalas via privata sjukvårdsförsäkringar, ska öka, skrev S och V i en reservation.

Arrhythmia Center ägs av Global Health Partner, GHP. GHP bildades våren 2006 av Per Båtelson, grundare och före detta koncernchef i vårdbolaget Capio och av Johan Wachtmeister, före detta vd för riskkapitalbolaget Ledstiernan.
GHP erbjuder bland annat ryggkirurgi, specialisttandvård och ortopedi. GHP har också kliniker för behandling av fetma i Bergen, Birmingham, Kairo, Stockholm och Lund.
Nyligen tecknade GHP ett avtal med Förenade Arabemiraten.
GHP är noterat på OMX Nordiska Börs Stockholm.