Det finns inget roligare än att vara ute på besök och träffa människor och ta del av vad de tycker och tänker. Jag lär mig saker varje gång.
 
I Göteborg har jag ”adopterat” äldreomsorgen i stadsdelen Tynnered som jag försöker besöka några dagar per halvår. Jag följer hur de arbetar med kontaktmannaskap och äldres inflytande i hemtjänsten. Hur aktivitetshandledarna tillsammans med de äldre och personalen arbetar med det, det händer trevliga saker både i grupp och enskilt. Ett gäng går på bio i Frölunda, en kvinna kom iväg till operan, en man hann uppleva en sista brottningsträning. Så vill jag att äldreomsorgen skall vara! Nu kämpar Tynnered med besparingar. Välfärden och en bra äldreomsorg måste få kosta. Då kan vi inte köpa borgarnas skattesänkningar.
 
Känner mig nöjd med dagen. Tillsamman med Lars Ohly och Kalle Larsson träffade jag PRO deras ordförande Curt Persson. Vi var alla lika undrande över varför pensionärer, sjuka och arbetslösa skall betala mer i skatt. Jobbskatteavdrag kallar de borgerliga den orättvisa. Och den fixar nästan inga jobb alls. Det måste rödgröna laget ändra på.
 
I senaste PRO-tidningen Pensionären kan man läsa om Åkersberga norr om Stockholm. Där höjs avgiften för hemtjänst med 130 procent, från 86 kronor timmen till 200.
Åkersberga är inte ensam om detta, alltfler kommuner höjer timtaxorna och puttar över de pensionärer som har råd till privata städ- och servicefirmor där kostnaden på 300-350 kronor i timmen halveras genom systemet med skattesubventionerade hushållsnära tjänster. De pensionärer som inte har råd får klara sig bäst de kan eller med hjälp av anhöriga.
Skall det verkligen vara så här frågade jag vår äldreomsorgsminister Maria Larsson (KD) idag på riksdagens frågestund. Det är viktigt att följa frågan svarade hon.
Om äldre kvinnor och män inte skall fara illa så krävs mer. Det är dags att se över äldreomsorgsavgifterna.
 
När Göteborg har 86 koronor i timmen för hemtjänsten och Uppsala 239 kronor. Då längtar jag hem till Göteborg.
När Nacka inte har kvar någon kommunal hemtjänst och Uppsala snart konkurrensutsatt alla äldreboenden och Göteborg utvecklar sin kommunala äldreomsorg.
Då längtar jag hem till Göteborg.
När Göteborg sliter med att få heltid och fasta tjänster i äldreomsorgen medan Lagen om valfrihet sprids över landet med fler deltider och timanställningar i spåren.
Då längtar jag hem till Göteborg.
 
Tack för denna tid, nu tar jag tåget dit. Hoppas vi ses och hörs.