Vad säger då vår etiska, ansvariga minister Göran Hägglund? Han vill inte förkasta bonus i vården. Dags med en ny minister nästa år, tycker jag.

Efter fem möten, middag med min kusin och en blogg gick jag och la mig. Men jag vaknade till ett regnigt Stockholm i min lilla riksdagsetta. Slog på radion och hamnade mitt i en debatt mellan moderata ungdomsförbundets ordförande Christer Wykman och SSU:s Jytte Guteland. Ta bort lagen om anställningsskydd, LAS, har MUF som lösning på ungdomsarbetslösheten.

Visst är det helt galet att var tredje ung människa skall börja vuxenlivet med att vara arbetslös, med att inte behövas på arbetsmarknaden.
Men det löser inget att låta arbetsgivaren få mer makt över vem som får sparken. Då får vi bara tystare arbetsplatser och utslagning av de människor som arbetsgivaren inte vill ha kvar, de som är obekväma, de som har slitit ut sig på jobbet eller av andra skäl inte presterar 150 procent.

Vi skall inte fördela om arbetslösheten. Istället är det väl fler jobb vi skall ha?
Det rödgröna laget har lagt ett antal alldeles utmärkta förslag. Mer pengar till kommunerna, investera i klimatåtgärder, RoT-avdrag för att rusta upp miljonprogrammets (varför skall bara villaägare och bostadsrättsinnehavare ha den möjligheten?).
Tidigarelägg infrastruktursatsningar. Alla som åkt med SJ vet att det behövs, jag åker två gånger i veckan så jag vet.
Istället för att gå sysslolösa eller på vuxendagis (sysselsättning utan vettigt innehåll) och söka jobb som inte finns så ska vi naturligtvis satsa på kunskap och utbildning så att människor står starkare när det vänder. Kunskap är aldrig för tung att bära. Självklart ska inte de som har det sämst klämmas åt.

Satsa på ett ungdomslyft. Ge alla unga som missat att klara gymnasiet, 120 000 ungdomar  mellan 2009-2012, möjlighet att läsa in det. Annars får de inget jobb när det vänder.
Nu är det tid att plugga som vuxen på komvux, att satsa på kvalificerad yrkesutbildning eller plugga på högskolan. Bra arbetsmarknadsutbildning är garanterat effektiv. Det kräver satsningar.

Varför inte ett omsorgslyft i äldre- och handikappomsorgen?
Satsa på utbildning för det som saknar omvårdnadsprogrammet och ta till vara de som har färska utbildningar från gymnasiet och vuxenutbildningen. Att få vikariera, få lön och praktisera sina kunskaper är ett lyft mot att gå arbetslös.
Det kallas att slå två flugor i en smäll.