Europeiska parter kräver jämlik vård
Marknadskrafterna får inte driva hälsovården. Resultatet blir en ojämlik sjukvård. Det är budskapet från det offentliga facket och arbetsgivarna inom sjukvården i Europa.
EPSU, den fackliga federationen för offentligt anställda, har just nu kongress i Bryssel. Där finns 600 delegater samlade, bland annat från svenska Kommunal.
Arbetsgivarnas organisation HOSPEEM har nu gjort gemensam sak med EPSU, precis idag när EU:s sjukvårdsministrar diskuterar det omstridda förslaget till ett direktiv om fri rörlighet för patienter i Europa.
Enligt Karin Jennings, ordförande i EPSUs hälso- och sjukvårdskommitté, bör inte utgångspunkten till direktivet vara att utvidga den inre marknaden utan en solidarisk hälso- och sjukvård.
– Idag har ministrarna chansen att föra debatten tillbaka där den hör hemma, det vill säga garantera medborgarna lika rätt till hög kvalificerad vård, baserad på behoven och inte förmåga att betala för resor, uppehälle och andra kostnader, sa hon.
Medan arbetsgivarnas Godfrey Perera betonade:
– För att bevara principen om ett solidariskt sjukvårdssystem måste medlemsländerna själva ha rätten att organisera sin sjukvård och hur den ska se ut.
EPSU har även nått en unik första överenskommelse med arbetsgivarna om att minska de över en miljon stick- och skärskador som de anställda drabbas av inom vården. Målsättningen är att få igenom ett EU-direktiv om detta.
På kongressen gick Dave Prentis, generalsekreterare inom det engelska fackförbundet Unison, till angrepp mot de främlingsfientliga strömningarna i Europa, inte minst i sitt eget land.
– Vi inom fackföreningsrörelsen kommer aldrig att beblanda oss med dem som sprider rasismen och hat. Vi kommer att bekämpa detta.
På EPSU:s dagordning finns också en resolution som kräver att facket arbetar för lika lön för kvinnor och män. Enligt EPSU har skillnaderna ökat när allt mer av offentlig verksamhet lagts ut till den privata sektorn.
Andra krav är att vatten ska vara en mänsklig rättighet som sköts av det offentliga.
EPSU är den centrala organisationen för offentliga fackförbund i Europa.
EPSU har kongress mellan 8 till 11 juni i Bryssel. Ett beslut som tagits är att slå samman EPSU med ISKA:s Europaavdelning. Det innebär att antalet fackförbund ökar från 224 till 255.
ISKA är den fackliga internationalen för världens offentliganställda.