”Längre väg till ett socialt Europa”
De konservativa partierna gick framåt i flera av EU:s länder och förblir den största gruppen i parlamentet.
Men Marita Ulvskog, Socialdemokraterna, tänker inte ge upp ambitionen att stärka löntagarnas rättigheter.
Kommunal vill ha löntagarnas Europa utan lönedumping. De rödgröna i Europa har vägrat att stödja en kommission som inte vill stärka löntagarnas rättigheter mot marknadens frihet.
Men Europa drar åt höger med socialdemokratiska valförluster. Även om S i Sverige har lyckats hålla sig kvar på samma nivå som tidigare.
Och Marita Ulvskog är en av dem som är på väg in i Europaparlamentet. Om inte personkryssen förändrar detta.
– Vi måste nu diskutera med andra i den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet vad vi kan göra åt situationen, säger hon med tanke på bland annat Lavaldomen, där socialistblocket vill se en förändring som hindrar lönedumping.
Hon hoppas att det går att hitta vettiga människor bland kristdemokraterna att samarbeta med. Men hon erkänner att det blir en längre väg att gå för ett socialt Europa.
Att det ser dystert ut vill hon inte hålla med om.
– Det är mycket att göra, men man ska inte ge sig in på politiska uppdrag om man inte tror att man kan förändra saker, säger hon.
Om hon ser på vilka partier som har framgång i det här valet blir hon ändå mörkrädd när det gäller kvinnornas situation.
– Den som leder den grupp som sysslar med kvinnofrågor i parlamentet är en väldigt aktiv abortmotståndare med extremt mörkblå hållning.
Hade ni kunnat göra något annorlunda för att fånga upp de röster som nu gick till Piratpartiet?
¬– Vi var mycket tydliga med att rösta emot FRA-lagen, eftersom den kränkte den personliga integriteten.
Jag är inte säker på att speciellt yngre väljare är medvetna om det.
Nådde ni inte fram?
– Vi får analysera det och vara självkritiska. Vi hade kunnat göra lite mer och annorlunda. Internet är en samlingsplats och vi måste agera tydligt.
Hon är ändå nöjd med att de svenska Socialdemokraterna har kvar sina fem mandat som tidigare. Ett resultat som är mer än hon hade vågat hoppas på med tanke kring diskussionerna om samarbetet med miljöpartiet och vänstern plus AMF-affären.
Har AMF-affären påverkat resultatet?
– Allt påverkar när det gäller poltik. Vi har haft en ganska svår uppgift säger hon.
Dessutom är de som avstår att rösta i hög grad LO-medlemmar, påpekar hon.
Varför avstår de?
– Kanske av misstro till EU som elitprojekt, att de inte känner att de beslut som fattas påverkar dem, trots att de gör det.
Du var emot EU-medlemskap, är du för detta nu?
– Nu är vi medlemmar och då kan vi inte stå utanför. Vi kan inte låta de mest entusiastiska högerpolitikerna få bestämma det som påverkar våra villkor.
Har du tagit röster från Junilistan?
– Det kan jag inte svara på. Junilistan kan ha haft problem när man blandat med före detta socialdemokrater och moderater. Det kan vara avtändande för en del väljare.
I DN står det att läsa att du har exporterats till Bryssel för att du är obekväm på hemmaplan, stämmer det?
– Det säger en del om hur media ser på parlamentet, precis som det är en fånganstalt för folk man vill bli av med.
Som partisekreterare och valberedare föreslog hon Leif Pagrotsky som första namn på listan men han ställde inte upp, så efter samtal med familjen, beslöt hon att själv kandidera.
Vad kan Kommunals medlemmar förvänta sig av dig?
– Jag lovar att verka för att EU ska använda sin makt och pengar till att motverka arbetslösheten och se till att fackliga rättigheter går före den fria marknaden.
Om hon fick bestämma skulle vi inte heller kunna föra in så mycket alkohol som idag. De gamla reglerna var helt okey med en liter starksprit, tycker hon.
Alkoholkonsumtionen har ökat med 30 procent sedan vi blev medlemmar i EU.
Den konservativa gruppen EPP-ED där de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår befäster sin ställning som största grupp i EU-parlamentet efter valet i går med 267 av de 736 platserna. Den socialdemokratiska gruppen får 159.