EU-parlamentet behöver en rödgrön allians!
Fackliga frågor och löntagares rättigheter var inte särskilt hett i årets EU-val. Socialistpartierna i EU-parlamentet har tappat röster och muskler och behöver en allians med de gröna om de ska kunna påverka en stabil konservativ majoritet.
Vem bryr sig om ett EU-val tänker säkert många. I Slovakien tänkte 80 procent så, endast knappt 20 procent deltog i valet till EU-parlamentet.
Vi i Sverige var bättre, vi ökade från knappt 40 procent till 44 procent, men det är ju inte bra! Valdeltagandet till riksdagsvalet brukar ligga runt 80 procent.
Jag tycker det är dåligt att inte fler går och röstar. Det är bortskämt och slött att säga att det inte är viktigt, att man inte är insatt, när det handlar om en demokratisk rättighet och gemensamma frågor. Visserligen handlar det för vår del om endast 19 platser av drygt 736, men det går ju inte att rycka på axlarna och säga att Bryssel får sköta sitt, när det är massor med beslut för vår vardag som behandlas och bestäms just där, och där man vinner inflytande genom att gå samman med andra, ibland över parti- och blockgränserna.
Det blir också jätteintressant att följa valen i de andra EU-länderna, men det har inte varit uppmuntrande!
Nu blir det tyvärr inte parlamentets områden och aktiviteter eller hur partierna klarat sitt arbete i EU-hänseende som avgör hur folk röstar, utan inrikespolitiken.
Folk straffar strulande och kvittofuskande politiker i Storbritannien och Labour åkte på världens smäll i EU-valet, även om kvittoskandalen berör även de konservativa och inte alls handlar om europafrågor.
Visst är det bra att politikers konstiga affärer granskas, men det blir samtidigt effekter för löntagarna i hela Europa när de socialistiska partierna tappar på en helt annan arena för saker som skett på hemmaplan. Men det går förstås inte att komma ifrån en sån reaktion. Sen handlar det ju också om hur vi i media berättar om EU. Det behöver bli begripligt och tillgängligt och med ökad insyn.
Frågan om hur arbetare ska lönesättas när de jobbar utomlands är ju lika viktig nu, som före valet igår, men det kommer att bli mycket svårare för Europafacket att påverka när den socialdemokratiska gruppen i parlamentet har förlorat hela 50 platser. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin som även är ordförande i Europafacket är oroad, med viss rätt.
Hon säger till LO-tidningen.se idag (09/06/08):
– Det är ett bakslag när vi ser på Europa som helhet där flera konservativa partier och främlingsfientliga partier har ökat sin andel i parlamentet. Det kommer att vara väldigt tufft för löntagarna och den fackliga rörelsen i Europa.
Det handlar inte bara om nivån på lönen för de arbetare som kommer till ett annat land, utan om vad som händer med villkoren på resten av arbetsmarknaden när det inte längre är okej att kräva mer än minimilöner för inresta arbetare. Det kommer alla att förlora på.
Löntagarnas sociala EU är en fin vision.
Men i valrörelsen kom frågan bort, fast den berör varenda kotte som jobbar lika mycket som FRA-lagen och integritetsfrågorna, som fick sju procent att välja ett helt nytt enfrågeparti – Piratpartiet – som inte bryr sig ett smack om huruvida den svenska modellen står eller faller.
Socialdemokraterna i Sverige tappade inget, men vann inte heller fler mandat och det borde ju vara en besvikelse, eftersom det betraktades som ett svagt resultat 2004 och därmed borde vara det även nu. S hade hoppats på mer, jag tyckr de förtjänat mer, och kanske hade de fått det också om de lyft ungdomsfrågorna och Laval-frågorna lite tidigare! Däremot gjorde de en kraftig framryckning i EU-kritiska delar av Sverige, som Umeå och Strömsund, men förlorade i Stockholm. Vänstern gjorde ett dåligt val både här och i EU, trots sin starka kritik av EU. Det verkar som om även Ohly och hans kompisar får ompröva det där med utträdeskravet.’
Marita Ulvskog och hennes fyra partikamrater kommer hursomhelst att få jobba brett och över de röda blockgränserna även i Bryssel om fackets frågor ska ha en chans.
Det gröna ryckte fram starkt på många håll, inte minst i Sverige och det kan bli bra för miljöfrågorna i EU – och kanske även för facket? I parlamentet har gruppen nu 51 platser, nästan lika många som socialisterna förlorade i årets val. Isabella Lövin och Carl Schlyter i Miljöpartiet som fått biljett till i EU-parlamentet vill kanske vara kompisar med Marita, Olle Ludvigsson och de andra i sossegruppen även på bortaplan?