Martin ger Marita draghjälp i valspurten
EU-lagarna om arbetskraft som flyttar bör ändras så att löntagarna och facket får mer att säga till om.
EU bör förenkla reglerna för näringslivet.
Förslagen från S duggar tätt så här i valspurten och Marita Ulvskog verkar vara på hugget.
Valtemperaturen inför EU-omröstningarna till parlamentet på söndag känns faktiskt hyfsat hög. Opinionsmätningarna avlöser varann, märkliga valplakat som ser ut som de gjorts på 50-talet av en reklambyrå i Bayern, trängs längs min cykelväg och det är utfrågningar och rutmönster i varenda tidning. Den som säger att de inte fått veta något om EU-valet får nog skylla sig själva.
Ungdomarna som sägs rata ”gammelmedier” som radio, teve och papperstidningar verkar på outgrundliga andra vägar ha fått tillräckligt med underlag för att skippa de borgerliga och lägga sina sympatier på de rödgröna. Om det sedan leder till ett rent faktiskt röstande är väl inte lika säkert.
Vi får väl se hur de blir med den saken på söndag, inte minst ska det bli intressant att se vad Piratpartiet lyckas kapa åt sig. Det blir ett mått på frågans vikt hos generation fildelare.
Marita Ulvskog, första namn för S på listan var ute på valbesök hos byggjobbare i dag, i sällskap med ordföranden för EU-socialisterna i parlamentet, Martin Schultz från Tyskland.
Sedan kom de till högkvarteret på Sveavägen 68 och höll ett gemensamt litet valtal om att den fria marknaden måste underordna sig arbetarnas sociala rättigheter.
Den tidigare så EU-kritiska Marita låter riktigt engagerad när hon presenterar rapporten med förslaget till hur EU-direktiven skulle kunna ändras. Facket känns inte som ett ”särintresse” (som förre statsministern Göran Persson kallade det i en upprörd stund )i de här sammanhangen.
Det ska inte gå att konkurrera med låga löner och det måste gå att ge bättre villkor i enskilda länder än de minimibestämmelser som EG-domstolen nu hävdar är både tak och golv.
Visserligen är 19 av de 27 medlemsländerna styrda av konservativa eller liberala regeringar, men det är ju inte hugget i sten, sa Martin Schultz. De för närvarande 217 socialisterna kan ju vara betydligt fler efter söndagens val och kanske blir gruppen störst i parlamentet.
Han lovade att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som inom några veckor blir nästa ordförande i EU kommer att få det hett om öronen om han inte lyssnar på vad de har att säga.
Gruppen ska också försöka påverka ordförandevalet och få till stånd en överenskommelse med nästa ordförande i Kommissionen. De har tidigare sagt att de inte godkänner en ordförande som vill försämra fackliga rättigheter och sociala villkor för löntagarna.
Schultz var för övrigt inte glad åt att det möte om sysselsättning och arbetslöshet som planerats ställdes in av Tjeckiens president, som hellre ville ta emot USA:s president Obama.
Han försäkrade också att samtliga socialistpartier i parlamentet står bakom kraven på att EU inte ska jobba med endast marknadens värden som styrande princip, utan att detta ska underordna sig människors rätt till bra sociala villkor.
EU ska sätta golv, inte tak, tillade Marita Ulvskog.
– Vad vinner man i ett samhälle där löntagare ställs emot varandra? Vad blir det för samhällsklimat, det skapar en farlig och explosiv blandning, fortsatte hon.
S lägger även fram ett nytt program för ungdomsarbetslöshet och de båda passar på att slänga in ett extra krav till Fredrik Reinfeldt:
Ordna ett särskilt EU-möte om ungdomsarbetslösheten så snart Sverige tagit överordförandeklubban!
Det låter angeläget, med en skenande arbetslöshet i så gott som alla medlemsländerna så behövs en gemensam strategi! Och det är bråttom, för ungdomar utan jobb är ungdomar utan framtidstro.
Att välja till EU-parlamentet känns hursomhelst inte som om det bara handlar om våra 18 röster, utan det är 26 länder till som bestämmer hur vår framtid som löntagare ska bli. Mer spännande än Eurovisionsschlagern om jag får säga min personliga mening!
PS. Kommer statsministern att nappa på förslaget om ett möte om ungdomarna utan jobb?
Det borde han, även om arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin verkar lätt uppgiven. Han vet inte hur han ska få dem till arbetsförmedlingen.
GP skriver (09/06/01):
”Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin verkar mer mån om att tona ner krissiffrorna än att lova kraftfulla åtgärder till hösten. Några ytterligare åtgärder behövs inte till hösten menar han.”
Detta trots att hela 24 procent av 15-24-åringarna är arbetslösa redan innan högskolorna slår i taket till hösten?
– Vi hör ofta att var fjärde ungdom är arbetslös. Men det hänger på definitionen. En majoritet av ungdomarna är ju inte i arbetskraften. De pluggar eller gör något annat. Tittar man på de som är registrerat arbetslösa är siffran bara 6,3 procent, svarar Littorin.
(Hmm…var det inte just moderaterna som införde denna definition för att de ansåg att det sätt att redoivsa som tillämpades under förra regeringen inte berättade hela sanningen…?)