– 37 procent är den siffra vi har räknat fram utifrån en sammanvägning av olika saker, som tidigare valdeltagande med mera, säger David Samuelsson, Kommunals kommunikationschef.
Det skulle ändå betyda att fler röstar än förra gången 2004 då valdeltagandet bland LO:s medlemmar låg under 30 procent. Men även 37 procent är en låg siffra, påpekar David Samuelsson.
– Det är i första hand ett demokratiskt misslyckande. Vi behöver öka intensiteten i debatten.

Medlemsundersökningen är gjord bland drygt 2 300 medlemmar och är riksrepresentativ gentemot medlemskåren.
När medlemmarna får svara på hur de tänker rösta är det ändå 52 procent som uppger ett parti. Övriga 48 procent har på olika sätt inte kunnat uppge att eller hur de tänker rösta i valet.
Det stämmer bra överens med vad andra undersökningar visar på befolkningen i stort. Enligt SCB:s partisympatiundersökning från november 2008 var det då 49 procent som sade att man skulle rösta. Opinionsföretaget Skop:s undersökning i vintras visade på ett något större valdeltagande, 59 procent sade då att de skulle rösta.

Vid det förra valet till Europaparlamentet, 2004, låg valdeltagandet på blygsamma 37 procent i Sverige.
Socialdemokraterna får 35 procent av de svarandes sympatier i Kommunals undersökning. Vänsterpartiet är näst största parti med 8 procent av sympatierna. Sedan är det jämnt fördelat mellan övriga partier som får 1-3 procent av sympatierna, utom Centerpartiet vars siffra inte är procentuellt mätbar. Noterbart är att Sverigedemokraterna får 2 procent och är populärare än både Folkpartiet och Kristdemokraterna och är lika stora som Miljöpartiet bland kommunalarna.

Ungefär en tredjedel säger att de inte känner till att det över huvud taget är val till Europaparlamentet den 7 juni i år. Men den frågan är ställd på ett ledande ätt som gör att man kan misstänka att det är ännu fler som inte vet detta.
Hur hög hade siffran blivit om frågan ställts på ett mer öppet sätt, tror du?
– Det vågar jag inte gissa, det är ju många som inte kan pricka in när valet är, visar andra undersökningar. Men att många inte ens vet om det är val är det faktum vi måste förhålla oss till, säger David Samuelsson.
När tidningen Fokus lät opinionsföretaget Synnovate undersöka samma sak nyligen, var det bara en tredjedel som visste att det var val i år. 17 procent kände till att det skulle äga rum i juni. Men då ställdes frågan på ett annat sätt.
Trots det svala intresset bland Kommunals medlemmar svarar över 45 procent att de anser att EU-valet är mycket viktigt.

Den viktigaste frågan i EU-valet för Kommunals medlemmar är, enligt undersökningen att ”arbeta tillsammans för att komma ur lågkonjunkturen”. 30 procent anser den frågan vara viktigast. På andra plats kommer klimat- och miljöfrågor med 9 procent.
– Medlemmarna tycker att det är viktigt att partierna lyfter upp jobbrelaterade frågor och miljöpolitiken. Det är positivt. Och får vi bara en bra diskussion i de frågorna så visar det här att många ändå kan tänka sig att gå och rösta, säger David Samuelsson.
Kommunal gjorde medlemsundersökningen för att skaffa sig mer kunskaper om medlemmarnas inställning i EU-frågorna.

Fler siffror från undersökningen

• 35 procent uppger att de har en mycket eller ganska negativ inställning till EU, något lägre andel säger att de ha en mycket eller ganska positiv inställning. Cirka 27 procent har varken en positiv eller negativ inställning till EU.
• Över 70 procent svarar att EU-valet är mycket eller ganska viktigt. Under 15 procent säger att det inte är särskilt viktigt eller inte alls viktigt.
• En tredjedel säger sig ha röstat i alla tre Europavalen tidigare. Drygt 10 procent har röstat i två val, något fler har endast röstat i ett val.  Cirka 28 procent har aldrig deltagit i ett Europaval.