Av de femton LO-förbunden har det bara varit ett, SEKO, som öppet ansett att Wanja Lundby-Wedin ska avgå. Janne Rudén, SEKOs förbundsordförande, tyckte att det var bäst för svensk fackföreningsrörelse att hon lämnar sin post. Janne Rudén gav ändå sitt stöd för Wanja, liksom de övriga på LO:s styrelsemöte i måndags.
Men Kommunal har hela tiden stött Wanja Lundby-Wedin.
– Om någon tror att jag behöver hjälp för att prata för Kommunals räkning vill jag undanröja de tvivlen, säger Ylva Thörn om ryktena.

Var det rätt av Mona Sahlin att säga att Wanja Lundby Wedin skulle avgå från AMF:s styrelse?
– Det är viktigt att framhålla att LO och LO:s styrelse sköter sina angelägenheter. Det socialdemokratiska partiet har inte med den saken att göra.

Det ryktades att även Byggnads och Transport krävde hennes avgång, vad är din kommentar?
– Jag refererar inte vem som sade vad på LO:s styrelsemöte, vi har vänt på allting, redovisat för varandra vad vi tycker och haft ett långt djupt samtal och en öppenhet som gör att vi har ett fortsatt förtroende för Wanja.

Medlemmarna är inte bara arga på Wanja utan även på dig för att du hela tiden sagt att du har förtroende för Wanja, hur ska du hantera det?
– Det handlar om att möta medlemmarna prata med dem och lyssna till dem. Jag har inte i något skede de senaste veckorna avvisat att inte medlemmarna har rätt att bli arga, ilskna och besvikna. Det har jag att möta.

Och hur ska Wanja Lundby-Wedin återfå förtroendet?
– Genom att mer renodlat fokusera på ordförandeskapet och företräda medlemmarna i kärnfrågorna. Det handlar bland annat om en kommande avtalsrörelse, samordningen, att prioritera arbetsplatsbesök och att hennes röst finns i Europa, som företrädare för Europafacket. Därför behöver Wanja lämna flera uppdrag.

Men inte du? Du sitter bland annat i styrelserna för ATG, Riksbyggen och Andra AP-fonden.
– Jag prövar ständigt om jag hinner med mina uppdrag och utgår från min arbetssituation. Jag satt i AD, Arbetsdomstolen, men mäktade inte med det och då lämnade jag AD.

Hur ska fackföreningsrörelsen förhålla sig till den kultur där det blivit mer eller mindre självklart att vd:ar och andra chefer ska ha skyhöga löner och bonusar?
– Vi ska bli tydliga, det vill säga ha en bra ägarstyrning. Vi måste se båda sidor. Vi representerar medlemmarna och måste ha bra kunskap för att föra fram medlemmarnas uppfattningar. Vi måste även våga se att för att få den kompetens som krävs för att driva bolag, måste vi i vissa lägen också avlöna dem därefter.

Har det pågått ett drev mot Wanja Lundby-Wedin?
– Wanja har fått väldigt mycket stryk. Hon tar ett stort ansvar och ibland kanske det är för stort, det vill säga hon tar även ansvar åt andra. Hon kan ha varit för oantastbar och då går man hårt åt henne.

Bör fler avgå från AMF-styrelsen?
– Ordförande överväger detta. Hela utredningen är inte klar, när den kommer då får vi se följderna av den.

Finns det ett förakt mot fackföreningsrörelsen?
– Nej, inte från medlemmarna. Men vi måste självrannsaka oss, vara ödmjuka och förstå den situation som medlemmarna har.
– Det finns de som tycker det är bra att facket inte blir så starkt, Vi har haft tuffa förhandlingar med svenskt Näringsliv om ett huvudavtal, det har handlat mycket om en maktförskjutning.

Och vad händer nu?
– Vi har en uppförsbacke, det är inte bara att vända blad och gå vidare. Vi har tagit oss igenom en kris. Vi ska använda det vi gått igenom till att kraftfullt jobba tydligare med medlemsnära kärnfrågor.